Президентът на Турция Реджеп Тийп Ердоган обвини ЕС, че не изпълнява обещанията си по миграционното споразумение с Анкара и заплаши, че Турция няма да го изпълнява.

Споразумението между Брюксел и Анкара по ограничаването количеството на бежанци и мигранти, влизащи в ЕС предполага обмен по механизма » един за един», което означава, че 72 хиляди нелегални мигранти ще се върнат от гръцките острови в Турция, а хиляди сирийски бежанци ще бъдат преселени в Евросъюза. В обмен за помощта на Акара ЕС обеща да ускори  финансирането в Турция на целеви проекти по поддръжката на имигранти в размер на 3 милиарда евро. А освен всичко това, се планира възобновяване и активизация на процеса по встъпването на Турция в ЕС.

 

 

2

 

» За сметка на нашия бюджет се издържат почти 3 милиона души ( сирийски бежанци) . А от обещанията на Европа до сега нямя нищо. Ако ЕС не си изпълни обещанията, то Турция също няма да се придържа към спазване на съглашението. Страни, които са пред нас в икономически план, не показаха такова човешко отношение»- заяви Ердоган, пред полицаи в Анкара.

 

 

 

Ердоган не пропусна да отбележи, че в рамките на съглашението на Турция и ЕС по мигрантския проблем Евросъюза е длъжен да отдели на Турция 6 милиарда евро за приемането на сирийски бежанци.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;