Киев и Днонецката и Луганнската народни републики считат, че две години след началото на военната операция на украинските силоваци в Донбас, независимо от усилията на световната общност за деескалация на конфликта, и до момента се запазва опасността от възобновяване на активната фаза на бойните действия.

 

Преди две години изпълняващият тогава длъжността президент на Украйна Александър Турчинов подписа указ за началото на военната операция в Донбас. За това време бяха проведени многобройни преговори за регулиране на конфликта, подписани са вече три документа за деескалация. Но броят на жертвите продължава да расте. Според данни на ООН, в резултат на бойните действия в Донбас са загинали 9 хиляди човека.

 

Властите в Украйна започнаха бойните действия във връзка с масовите акции на протест в Луганска и Донецка области след държавния преврат в страната през 2014 година.

 

В Донецка област на 7 април беше провъзгласена Донецката народна република, за създаването на ЛНР бе обявено на 28 април. След проведените през май референдуми ДНР и ЛНР обявиха за своя суверенитет и сформираха собствени органи на власт.

 

Победилият на извънредните президентски избори Петро Порошенко активизира бойните действия и обеща да завърши военната операция в най-кратки срокове.

 

ДНР заявяват, че понастоящем Киев се опитва да ликвидира изпълнението на Минск-2.

 

«Те правят всичко, за да ни обвинят в нарушаване на минските споразумения и да ги анулират. Те обстрелват територията ни с тежко въоръжение, след това обвиняват нас…Задачата на Киев е да анулира Минск-2 и да създаде нов формат на преговорния процес, изключвайки от него представителите на народните републики», — твърди замкомандващият корпуса на Министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;