До сградата на Конгреса на САЩ се проведе демонстрация срещу ролята на парите в политиката на страната. Тъй като акцията не била съгласувана с властите, полицията на Капитолия задържала над 400 демонстранта.

 

 

 

28

 

Серията коалиционни акции, наречена » демократична пролет», започна на 2 април във Филаделфия и продължи във Вашингтон, вчера на 11 април. Протестиращите обединения се обявяват срещу ролята на финансите в политическите решения на законодатеите и искат осигуряването на справедливи и свободни избори.

 

Активисти с плакати » Един човек- един глас!», » Пари+ Политика = Корупция», » За политика без пари!»  и други лозунги  заеха териториятапред източната дасада на Капитолия, в която е базирана Палатата на представителите и Сената на САЩ.

 

 

Следва да се отбележи, че лобирането на интересите на бизнеса в американския парламент вече отдавна се е превърнало в неприкрита корупционна система, в която конгресмените са материално пооощрявани за придвижването на различни законопроекти. Много от хората са на мнение, че изборната система е расистка и твърде изискваща към спазванета на условията за идентификация на личността, а членовете на Конгреса не се избират от населението, а от специални партийни органи.

 

В предвид това, че протестната акция не била съгласувана с властите на окръг Колумбия, и създавала препятсвия за работата на законодателния орган, стигайки до Капитолийския хълм, силите на полицията разделили тълпата на две и започнали да задържат демонстрантите.

 

Заради твърде енергичния си активизъм са били задържани над 400 души, останалите протестиращи били помолени да се разотидат, заради недостатъчно място в полицейските автобуси, мирния характер на акцията се запазил. Голяма част от демонстрантите били закопчани с пластмасови белезници и изпращани до спирките на обществен транспорт без да ги арестуват, като дори, част от демонстрантите одобрили така свършената работа на правоохранителните органи.

Съвсем по американски.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;