Полицията на Вашингтон арестува участници в несъгласувания протест, който трябваше да се проведе около сградата на Капитолия в центъра на американската столица, предаде агенция Sputnik.

 

Акцията «Демократична пролет» е организирана от около сто групи активисти, които са за борба с корумпираната власт и за намаляване влиянието на финансовите корпорации върху политиката на САЩ. Акцията, в която участват няколко хиляди човека, стартира от 2 април във Филаделфия, откъдето протестиращите пристигнаха във Вашингтон.

 

Сред тях има много младежи, които имаха намерение да заемат стълбите на Капитолия, където заседава Конгресът на САЩ.

 

«Имахме намерение да останем на стълбите на Капиталия и да предизвикаме конгреса да предприеме незабавни мерки, за да реши проблема с корумпираната власт или да изпрати американците направо в затвора за това, че те изискват да се чуе гласът им»,  — каза за агенцията Кат Райз, един от организаторите на акцията.

 

Както предава агенцията, за участие в седящата акция пред Капиталия пристигнали над хиляда активисти. На мястото на предполагаемата акция ги посрещнали на по-малко от сто полицаи.

 

Протестиращите не получили разрешение за акцията си. Точният брой на задържаните до момента не е ясен, но след три предупреждения от страна на полицията, участниците започнали да бъдат извеждани от района на Капитолия. Според социалните мрежи, броят на задържаните вече е над сто човека.

 

Планира се демонстрацията да продължи цяла седмица.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;