Американският вестник San Francisco Chronicle реши да припомни на читателите си за първия човек в космоса. Според изданието, полетът на Юрий Гагарин около Земята е променил не само света, но и цялата Слънчева система.

 

San Francisco Chronicle припомня за «събитията, които са променили света и слънчевата система», — полета на Гагарин в космоса.

 

«Човек в космоса! Той се върна жив» — под такова заглавие преди 55 години излиза извънредният брой на американския вестник.

 

В него се съобщава, че 5-тонният съветски кораб с космонавт на борда е обиколил Земята и е извършил успешно кацане на по-рано планираното място.

 

Гагарин се превърна в национален герой на СССР и международна знаменитост, отбелязва изданието. Неговият възглас «Поехали!», произнесен при старта, се превърна в популярна фраза сред съветските граждани и ознаменува началото на космическата ера.

 

По-малко от месец след това американският астронавт Алан Шепард стана първият американец в космоса, но величайшият момент принадлежи на Гагарин, се подчертава в статията.

 

«Искам да доложа пред партията и правителството, и лично пред Никита Хрушчов, че приземяването премина нормално, чувствам се добре, травми нямам», — съобщи завърналият се в родината съветски космонавт. 

 

Според San Francisco Chronicle, «не е възможно да се отървем от мисълта, че Нил Армстронг — първият човек, стъпил на Луната — би могъл да се изрази по-добре».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;