Президентът на Македония Георги Иванов заяви, че «балканският маршрут» на нелегалните мигранти за Европа е бил закрит по решение на Европейския съюз и Атина трябва да уважава това решение.

 

Иванов в интервю за гръцката телевизия Mega отговори на обвиненията на Гърция за прекалената употреба на сила срещу бежанците, които се опитвали да попаднат на територията на Македония. Полицията употреби сълзотворен газ, за да удържи тълпата.

 

«Властите предприеха всички мерки, които не биха използвали гръцките власти, за да предотвратят масовото проникване на мигранти на своя територия. Аз призовах ЕС да помогне на Гърция да евакуира лагера Идомени, откъдето започват всички тези незаконни опити на мигрантите да преминат на наша територия и да се доберат до коридора, който беше закрит по решение на Брюксел. Доколкото това решение действа, нека да го уважаваме и да не позволяваме незаконно проникване на наша територия», — каза Иванов.

 

Той отговори и на изявлението на президента на Гърция Проклис Павлопулос, който каза, че с това си поведение Македония няма място в ЕС и НАТО.

 

«Не прилича на страна-член на ЕС и НАТО, на държава, която участва в решението за затваряне на балканския коридор, да не уважава това решение и да поставя под опасност териториалния суверенитет на друга страна, разрешавайки нелегалното преминаване на мигрантите», — каза Иванов.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна също заяви, че този въпрос е решен от ЕС.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;