Депутатът от парламентарната партия «Блок на Петро Порошенко» Сергей Лещенко заяви, че новото правителство на Украйна ще бъде компромис между администрацията на президента и премиера Владимир Гройсман.

 

В неделя премиерът на Украйна Яценюк обяви, че подава оставка. Според него, партията му «Народен фронт» остава в коалицията. Той счита, че оставката е следствие от изкуствено създадената политическа криза, чиято цел е свалянето му от длъжност. Яценюк също нарече успешна работата на правителството, което той оглавяваше. Той не съобщи, с какво ще се занимава след оставката си, само отбеляза, че има пред себе си по-големи задачи от тези в правителството.

 

«Това ще бъде правителство, в което Гройсман ще има съществено влияние, но няма да държи контролния пакет. А президентът ще има агенти на влияние, но няма да контролира правителството изцяло също. Затова може да се каже, че това е вътрешен компромис между Порошенко и Гройсман плюс «Народния фронт», — заяви Лещенко във вторник пред журналисти в кулоарите на Радата.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;