12 април 2016- В столицата на Белгия Брюксел активисти от Черна Гора  организираха възпоменателна акция в памет на жертвите загинали  от атаките на авиацията на НАТО във влака Белград -Солун.

Организаторите на мероприятието в европейската столица са ръководителите на движението » Гойко Раичевич и Игор Дамянович. Те поставиха на площада в Брюксел снимки на атакувания влак, положиха цветя и запалиха свещи.

По думите на Игор Дамянович, след агресията на НАТО, влакове са били атакувани единствено от терористични организации.

 

 

 

23

 

Активистите от Черна Гора организираха акция в памет на жертвите от атаките на авиацията на НАТО загинали във влака Белград Солун по време на бомбардировките над Югославия през 1999 година, на 12 април, когато загинаха 15 граждански лица.

 

 

 

24

 

Най-младата жертва от страшната натовска агресия тогава, се оказва 6 годишно дете, също така във влака загива млада влюбена двойка очакваща дете.

 

 

25

 

 

Към акцията се присъединиха и други жители и гости на Брюксел, които носеха цветя и националните си флагове в знак на подкрепа.

 

 

 

 

26

Във фоторепортажа се появи и руски флаг, за което с гордост съобщи Дамянович в страницата си  в Facebook.

 

 

27

 

 

Припомняме, че Черна Гора получи официална покана за встъпване във военния алианс, който преди 17 години извърши зверските бомбардировки над Югославия, без санкции от ООН. Черногорци започнаха отчаяна битка срещу влизането на страната в НАТО и проведоха масови протести, които продължават и до днес.

Днешната възпоменателна акция идва за да напомни на европейците, че никой не е забравен, а военниите престъпления нямат давност.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;