Преди седмица бе затворена цигарената фабрика на „Булгартабак“ в София, после Лютви Местан направи посещение на турския премиер Ахмет Давутоглу.

 

Това са поредните симптоми, че България отново е обект на домогвания от една някогашна империя. За този факт обаче почти никой не смее да говори отговорно, изхождайки  от обективния държавен интерес. И ако за политиците винаги е било присъщо да намират повърхностни и лицемерни обосновки за действията си, в момента медиите също не опитват да направят обхватен преглед на случващото се.

 

Лютви Местан отново се срещна с премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

 

 

 

„Булгартабак“ затвори софийската си фабрика, с това загуби свои ключови клиенти в Близкия изток. Оказа се, че въпросните клиенти (след серия от документални препродажби) са били контрабандисти, които законно купували цигари на „Булгартабак“, но ги вкарвали незаконно в Турция за да спечелят от продажбата им без да се оскъпяват с акцизи и ДДС.

 

 

Преди това да се случи обаче следното: единственият истински лидер на ДПС – Ахмед Доган изрита Лютви Местан от партията, а турският премиер Ахмет Давутоглу се е застъпи за Лютви Местан с лично обаждане до нашия министър председател Бойко Борисов.

 

Седмици преди това Лютви Местан прочете от парламентарната трибуна декларация, с която подкрепи Турция за сваления руски самолет.

 

 

Още по-рано миналата година пък нашият премиер Бойко Борисов е допуснал Лютви Местан на двустранната си си среща с турския премиер Ахмет Давутоглу и дори се е доверил на Лютви Местан да превежда разговора му с Давутоглу.

 

 

Именно на тази среща Бойко, както сам обясни в интервюто  си за Нова Телевизия, е бил „насърчен“ да се коалира с  Движението за права и свободи, но отказал с претекста, че такава коалиция е невъзможна, докато сред лидерите на партията е Делян Пеевски.

 

 

След като българският премиер отпраща официалните държавни преводачи, единствен свидетел на щенията на Ахмет Давутоглу се оказва Лютви Местан.

 

 

Фактът, че Бойко Борисов е изразил нежелание да работи публично с ДПС, докато част от  нея е Делян Пеевски, показва две неща.

 

 

Първо, че Лютви Местан е бил фаворит на турските власти за техен наместник в България, и второ, че Бойко Борисов е бил склонен да допусне турската марионетка до себе си, на върха на държавното управление.

 

Единственото му условие да е било нещата да станат така, че да не се дразни общественото мнение, но това си е чиста проба създаване на турско задкулисие в България.

 

 

И когато се оказа, че защитните механизми на Движението за права и свободи сработиха до там, че Лютви Местан бе оостракиран, структуроопределящото предприятие „Булгартабак“, започна да изпитва затруднения.

 

 

Съвпадението между пресичането на контрабандата и опита на Местан да разцепи ДПС показва, че Турското правителство със сигурност е било наясно с контрабандата, която някои правят с цигарите на „Булгартабак“ и не е възразявало срещу нея.

 

 

Когато обаче в ДПС надмощие взима крилото, което не е свързано с фаворита на Анкара – Лютви Местан, „Булгартабак“ губи клиентите си.

 

 

В тази последователност от събития дали цигареният производител трябва да бъде обвиняван, че изнася стоката си законно, макар и към клиенти, които след това вършат с нея незаконни неща, е второстепенен въпрос. И макар либералните медии, борещи „задкулисието“, да представят това като най-голям проблем на обществото, трезвият гледащият българин трябва да си зададат няколко странични на пръв поглед въпроси, за да долови голямата картина на протичащите процеси.

 

 

Ако Турция има пряко, или косвено влияние върху бизнеса на „Булгартабак“ и опитва да отслаби политическите кръгове зад него, защо в синхрон Бойко Борисов също опитва да ги отслаби, като отнема и другите им източници на приходи – обществените поръчки.

 

 

Не става въпрос да се защитят ДПС, „Водстрой“ и „Булгартабак“, а за това какви са политическите мотиви, накарали Борисов да тръгне срещу ДПС. Може би борба с корупцията, но едва ли.

 

 

Основание да се съмняваме в желанието на премиера да изкорени корупцията, ни дава формата, по която ще се организира новата обществена поръчка за Магистрала „Хемус“.Тя ще включва по-малко тунели и виадукти, което означава, че няма да се понижи цената на бетона и асфалта, а ще се намали количеството бетон и асфалт.

Тоест корупцията може да се запази, и то в същия си дял спрямо стойността на поръчката. Разликата е, че евентуалната кражба може би ще намалее пропорционално, заедно с новия размер на проекта. Също като намалението на цената  за спортната зала в София, което стана за сметка на дължината й и етажите с подземни паркинги. В резултат на това „Арена Армеец“ не може да става терен за лекоатлетически състезания, а улицата пред нея се задръства преди всяко събитие, заради автомобилите, които се паркират в бус лентата.

 

„Лютви Местан се противопоставя на твърденията че (партия ДОСТ) ще бъде протурска.

 

Многократно заявява, че тя ще бъде пробългарска. Ще разчита на гласовете на всички останали български граждани – евреи, роми арменци.

 

Целта е да се скъса с олигархията и задкулисието“.

 

Това са първите думи от репортажа на Десислава Маркова, журналист на Българската национална телевизия, с пряко включване за сутрешния й блок. Само минута по-късно става ясно, че твърденията на Лютви Местан далеч не са истина и опровержението идва от друг член на партията. Репортажът на БНТ е може би най-сериозното предупреждение, че партия ДОСТ ще бъде опасна за България.

 

 

Секунди след увода си, журналистката дава думата на свой събеседник – доктор Гюрчай Джем, изселник в Турция от 1989-а година. Понастоящем представител на българските изселници от Джебел в Бурса и Председател на федерацията на балканските изселници в Бурса.

 

 

«Бяхме членове на ДПС от основаването му. Бяхме членове и делегати на ДПС. През последните години особено, както вие казахте, се отбеляза голям уклон от устоите на партията от името Движение за права и свободи се оказа, че правата и свободите са крайно ограничени и че там действат принципи на някакви олигархични настроения. Очакваме от името ДОСТ, права свободи отговорност. Партията ще бъде евроатлантическа, ние идваме от Бурса в Турция, но в същото време сме граждани на Република България и за нас е еднакво важно интересите на България и Турция. Еднакво важни са интересите на двете страни. Ще работим, ще се трудим за подобряване на жизнения стандарт и в България. Затова подкрепяме партия ДОСТ. В подкрепа на вашите думи ще отбелжа, че ДОСТ не е протурска партия, тя че има подкрепа от Турция, че изселниците както каза господин Бахми Мер, 90% най-малко от изселниците подкрепят и занапред подкрепата на изселниците ще е за ДОСТ. Това го казвам…»

 

Дали беше лапсус, или глупаво самопризнание, но доктор Джем каза, че партия ДОСТ „има подкрепа от Турция“.  

 

И нормалният българин не може да остане равнодушен към факта, че залата, в която ДОСТ бе официално основана, вчера бе пълна с толкова много хора, които не умеят да говорят Български, които си признават, че не живеят в България, но желаят да участват в управлението на България и че за тях интересът на България е еднакъв по важност с интереса на държавата, в която живеят – Турция.

Стефан Антонов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;