В масовото съзнание на Запада, в това число и в Холандия, в последно време се създава определен образ на Украйна, който плаши холандците, счита заместник директорът на Центъра за украинистика и белорусистика към МГУ Богдан Безпалко.

 

«Корупцията не може да се скрие. Ситуацията със сваления малоазийски лайнер и фактите, че Украйна всячески възпрепятства разследването на тази катастрофа, а и тя скри документи…И най-накрая гражданската война, холандците считат, че тя продължава. Всичко това по никакъв начин не съдейства за включването на Украйна в асоциация с ЕС».

 

В резултат, независимо от мощната кампания за подписване на споразумението за асоциация, народът на Холандия каза «не», — заяви той.

 

«Резултатът от референдума е протест от страна на холандците срещу настоящия политически елит в Украйна. Срещу тоталната корупция, срещу много тежката политическа и икономическа ситуация, в която е Украйна», — твърди директорът на Украинския филиал на Института за страните от СНГ Денис Денисов.

 

«Днес Европа се сблъска с такъв призив чрез миграционния бум, с потоци от мигранти и бежанци от Близкия Изток и от Северна Африка. За средните европейци няма голяма разлика, откъде ще дойде поредният поток, те не искат нов наплив на чужди хора.

 

При всички случаи чуждите хора дразнят холандците. Затова и в останалите европейски държави резултатите от референдумите няма да се различават от холандския», — убеден е Алексей Мартинов, директор на Международния институт за най-нови държави.

 

Според него, резултатите от референдума в Холандия е поредното свидетелство за противоречията, раздиращи днес Европейския съюз, той е демонстрация на липсата на единство в ЕС по все по-широк кръг от въпроси.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;