По-рано посланикът на Швейцария в Москва Пиер Хелг потвърди, че швейцарските компании оценяват Русия като дългосрочен партньор и смятат руския пазар за един от най-интересните в Европа, въпреки сложните икономически условия.

Преговорите между главите на външнополитическите ведомства на Русия и Швейцария Сергей Лавров и Дидие Буркхалтер ще се състоят в понеделник в Москва.

 

38

 

Очаква се, една от централните теми да стане ситуацията в Сирия и урегулирането на кризата в Източна Украйна.

 

» На преговорите ще бъдат подробно обсъдени широк спектър въпроси на двустранните отношения. Главите на външнополитическите ведомства ще разгледат комплекс от въпроси, свързани с изпълнението на мандата на Швейцария по представителството на интересите на РФ в Грузия и Грузия в Русия. Също така ще бъдат разменини мнения по актуални международни проблеми, включително, разбира се , ситуацията в Сирия и в Укарайна, противодействието на тероризма»- съобщи официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Сирия в Швейцария

Ситуацията в Сирия-логична тема за Лавров и Буркхалтер, тъй като именно в Швейцария протичат междусирийските преговори при посредничеството на на спецпосланика на ООН Стефан де Мистура. Поредния раунд на преговорните срещи ще стартира в Женева през тази седмица.

 

В понеделник, както се очаква, в Швейцарич ще започнат да пристигат представители на опозицията, Делегацията от Дамаск ще пристигне малко по-късно- веднага след парламентарните избори в Сирия назначени за 13 април. Главна тема на предстоящите консултации ще стане процеса за прехода на властта в страната. А основната интрига на бъдещите преговори- ще могат ли сирийското правителство и опозиция да постигнат диалог.

 

Един от главните въпроси, по които страните в преговорите и подкрепящите ги световни държави запазват разногласията си- съдбата на президента на Сирия Башар Асад. Част от сирийската опозиция и много страни от Запада настояват, че сирийския лидер няма място в бъдещето на страната. Държавния секретар на САЩ Джон Кери, в частност, заяви неотдавна, че политическия преход в Сирия е възможен само след като Асад се съгласи да освободи поста си.

Обаче умерената опзиция в Сирия и представителите на РФ гледат на това по различен начин.

» Мога да кажа само, че въпросът за съдбата на Асад по никакъв начин не се обсъжда сега, и само най-радикалните групировки на опозицията заявяват, че ще участват в преговорите само когато Асад си тръгне от политическата сцена. Номоже да се каже, че този въпрос стои в миналото»- каза в интервю за РИА заместник външният министър на Русия Генадий Гатилов.

Неговия колега, Сергей Рябков, подчерта, че искането «Асад да си тръгне от Сирия напълно лишава от всякакви перспективи за политически процес.

 

 

 

Тема Украина не е затворена

 

Русия и Швейцария активно участват в търсенето на решения на украинската криза. Именно по време на председателството на Дидие Буркхалтер в ОССЕ преди две години успешно бяха постигнати рамките, в които до сега организацията действа в Украйна.

 

» Ние сме благодарни на Буркхалтер за това, че поминалата година успя да определи границите, в които ОССЕ може да действа»,- отбеляза неотдавна и немския външен министър Франк- Валтер Штайнмайер.

 

 

Обаче сега процеса на урегулиране в Донбас явно е спрян. И от Москва с уверени, че това се случва по вина на Киев, който се отклонява от директни контакти с представители на Донецк и Луганск, и не изпълнява поетите обезателства по Мнските съглашения.

 

В тази връзка не е изключено, по време на срещата с швейцарския си колега Сергей Лавров още веднъж да озвучи призивът на Москва да бъде оказано влияние върху украинските власти, за да се придържат към по-рано постигнатите договорености.

 

Като цяло Русия заявява, че ще сътрудничи със заинтересуваните в регулирането страни на всички нива.

 

» Ние изхождаме от това, което е записано вМинските съглашения- и така ще бъде. И правим всичко, за реализацията на този план. Ние работем в ежедневен режим и на експертно ниво, и на ниво специални представители, и на ниво външен министър»,- отбеляза по рано Мария Захарова.

 

 

Що се касае до двустранните отношения на Москва и Берн, Швейцария- е една от малкото европейски страни, които през последните години не отстъпи от принципа за сътрудничество с Русия.

 

« Сигурността в Европа няма да бъде устойчива, ако всички европейски страни, включителни и Русия, не будат въвлечени.

Сигурността, трябва да се постига с Русия, а не срещу Русия», — заяви по-рано Буркхалтер.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;