Руски инспектори имат намерението да посетят Великобритания и да оценят военната дейност в един от районите на страната, заяви началникът на националния Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

 

«От 11 до 14 април в рамките на Виенския документ от 2011 година за мерките за укрепване на доверието и сигурността руската група инспектори ще проведе инспекция  на територията на Великобритания», — каза Рижков.

 

Според него, инспекцията има за цел да определи мащабите на осъществяваната от въоръжените сили на Великобритания военна дейност, подлежаща на предварително уведомление в пределите на указния район или да потвърди липсата на такава. Районът обхваща около 18 хиляди квадратни километра.

 

«Руските инспектори ще посетят полигони, а също ще получат брифингите от командването на формированията и войнските части, съдържащи информация за военната дейност в указания район, включително информация за проведеното в периода от 10 до 21 април съвместно учение «Воин 16/1», — добави Рижков.

 

Общоевропейската архитектура на сигурността включва няколко споразумения за разоръжаване, контрол над въоръжението и мерки за доверие във военната област. Виенският документ от 2011 година предполага широк обмен на информация за военните сили, отбранителното планиране и за военните бюджети. Страните от ОБСЕ също се уведомяват помежду си за определени видове военна дейност, канят наблюдатели и провеждат инспекции.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;