Около 40 хиляди военнослужещи и над 800 единици военна техника ще вземат участие във военните паради в чест на 71-та годишнина от Победата над хитлеризма във Втората световна война. Това съобщи Управлението на пресслужбата към Министерството на отбраната на Русия.

 

«Във военните гарнизони от Южно-Сахалинск до Калининград, от Североморск до Севастопол военнослужещите от Министерството на отбраната на Русия, представителите на другите силови министерства, провеждат тренировки за военния парад на 9 май», — се казва в съобщението. 

 

В Деня на Победата ще бъдат проведени паради в 26 градове в страната, в това число в 9 градове-герои и в 17 градове, в които са разположение щабовете на военните окръзи, флотовете, общовойсковите армии.

 

«Само за парадния строй ще бъдат задействани около 40 хиляди военнослужещи, над 800 единици бронетанкова и автомобилна техника, системите ПВО, ракетното и артилерийско въоръжение, ракетните комплекси на Ракетните войски със стратегическо предназначение», — отбелязват от Министерството на отбраната на Русия.

 

Мащабният парад ще бъде проведен на Червения площад в Москва, в него ще участват над 10 хиляди военнослужещи, над 170 единици военна техника, в това число над 70 самолети и въртолети.

 

Вечерта във всички градове, в които ще се проведат военни паради, ще избухнат в небето празнични салюти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;