В столицата на Румъния Букурещ на площада пред президенсткия Дворец  Cotroceni се проведе митинг срещу строителството на джамия, което е по инициатива и се финансира от президента на Турция Таийп Реджеп Ердоган.

Ексклузивни кадри от протестната акция може да гледате тук

 

 

 

Активистите излезли на протестния митинг се опасяват, че джамията ще се превърне в място за вербовка на радикални ислямисти и разсадник на терористи, в това число и бойци на Ислямска Държава.

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Над 400 учасници в митинга скандираха » Ердоган е заплаха за мирна Европа»,» Джамията на Ердоган-разсадник на терористи», » Джамята- място за вербовка на терористи», » Ердоган купува нефт от ИДИЛ» и  други.

 

 

 

 

 

 

 

Лидерът на партия » Единна Румъния» депутатът от националния парламент Богдан Диакону поясни:

 

» За терористите е много по-удобно да вербуват хората не по улиците или на пазарите, а в местата за молитва. Турция пак се опитва да завладее Европа, прибягвайки към терор и насилие. За вербовка и подготовка на бойците властите на Турция влагат огромни финансови средства в строителство на религиозни центрове. За тях няма нищо свято, а религията е само инструмент за постигане на лични цели»

 

 

1

 

» Джамията може да се превърне в крепост на радикалния ислям, само в случай, че бъде контролирана от мюсюлмански лидери, които са способни не само да четат правилни проповеди, но и жестоко да подтискат враждебна пропаганда на тяхна територия. Именно заради това ние настояваме да бъде прекратено строителството на подкронтролната на Ердоган джамия».

 

 

4

 

 

Освен това, протестиращите поискаха от президента на Румъния да прекрати контактите с турския президент Ердоган, а депутатът Диакону заплаши с импийчмънт, ако исканията на гражданите не бъдат изпълнени.

 

Съгласно проекта за строителство, под джамията ще бъде отделен участък с площ 37 хиляди кв. фута  ft² ( около 1/3 хектара) общинска собственост, като земята се предоставя безплатно от града, а строителството се финансира от правителството на Турция.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;