Представяме превод на статия за плановете на Азербайджан и Турция относно Армения и ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах.

В един от първите дни на ескалацията на въоръжения конфликт в Нагорни Карабах на един от кюрдските информационни ресурси  Ekurd Daily беше публикувана статия за плановете на Турция и Азербайджан срещу Армения.

След известно време статята беше изтрита, вместо нея администрацията на ресурса публикува съобщение, че във връзка с ескалацията на конфликта информацията ще бъде обновявана. Въпреки това, останаха запазени скрийншотове от материала.

 

 

64
Превод:

Кюрдски източник: Турция е подготвяла отварянето на втори фронт за Армения

Публикувано на 2 април 2016 / Редакция издателство Азия

Кобани. По мнение на нашия източник от Висшия Кюрдски Съвет, скорошната агресия на Азербайджан в района на Нагорни Карабах съвсем не е случайна и има далеко отиващи цели.

 

 

Още през октомври 2015 година президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписа с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган конфиденциално съглашение за провеждането на съвместна военна операция срещу Република Армения през 1-2 квартали на 2016.

 

 

На начален етап въоръжените сили на Азербайджан под предлог нарушение от Армения условия за примирие в района на Нагорни Карабах е трябвало в течение на първите осем часа от бойните действия да разгромят арменските сили и да излязат на границата Келбаджар-Зивел- Джермукски хидрологически резерват. Достигането на тази цел би позволило наАзербайджан да установи контрол над границицата с Армения в ройона на град Джермук, създавайки заплаха за арменските сили, дислоцирани на южната линия Арени – Ехегнадзор – Джермук, с което биха развързали ръцете на Турция за начало на втория етап.

 

 

Втория етап се състоял в блокирането на 102 военна база на ВС РФ в Гюмри от турските военни сили. Заемайки арменска територия по линията  Артени – Армавир и създавайки по такъв начин заплаха непосредствено за Ереван, турската групировка фактически би лишила Русия от възможността за използването на 102 база. Предлогът за отварянето на втори фронт срещу Армения от страна на Турция, е трябвало да стане » защитата на местното население от кюрдските терористи», които уж са проникнали на територията на съседнара дуржава от Източна Анатолия. Подобен род операции Анкара е провеждала нееднократно в Ирак и в Сирия.

 

 

В заключителния етап се е планирало с мощен удар от Въоръжените Сили на Азербайджан от двете страни да се «отреже» образувания » Джермукси излаз» и установяване на съвместен турско-азербайджански контрол по цялата арменска територия южно от границата Арени- Джермук. След това въпросният прецедент, ръководството на Турция е разчитало да използва за оказване на мощен военно-политически натиск над кюрдите.

 

 

Нашия информатор от ВКС ( Висш Кюрдски Съвет) смята, че турско-азербайджанския план не е бил реализиран заради неспособността на Азербайджан да излезе навреме до границата с Армения в района на Джермуксия резерват. Един от ключовите фактори, повлияли за поражението на азербайджанската групировка, е ожесточеното съпротивление от въоръжените сили на Армения, които успяват да спрат придвижването и настъплението на превъзхождащия ги по численост и оборудване противник.

Също така източникът отбелязва, че в настоящия момент военно-политическото ръководство на република Азербайджан с  всички сили се опитва да прикрие провала на първоначалната операция, представяйки двете взети села Талъш и Сейсулан, а също и петте незначителни височини, за грандиозна победа » в освобождаването на Нагорни Карабах от арменска окупация»

 

Нееднократно различни военни и специални изтоници отбеязват ключовата роля на Турция, която е помогнала на Азербайджан за разпалването на военния конфликт в Нагорни Карабах срещу Армения.

 

 

 

Българска редация News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;