Вестник The Washington Post публиквуа статия, в която се твърди, че зад т.нар. «панамски архив» стои Русия.

 

Журналистът от изданието Адам Тейлър е написал материала си на базата на статията на икономиста Клифърд Хеди, публикувана на сайта на Брукингския институт.

 

Хеди отбелязва, че в публикуваните архиви, които уж доказват връзката между офшорните схеми с редица световни лидери, името на руския президент дори не е споменато, а цялата информация, която уж била свързана с него, в една или друга степен вече била известна.

 

Именно този факт Хеди използва в качеството на един от основните аргументи в полза на теорията си, че Москва е отговорна за  «Панамагейт».

 

Авторът описва и изгодата на руската страна от публикуването на архива: уж след изтичането на документите, уличаващи «образцовите западни демокрации», никой повече няма да сочи с пръст Русия.

 

При това болшинството западни медии превърнаха в герой чрез заглавията си тъкмо руския лидер, макар името му да липсва в публикуваните документи.

 

Разказвайки за източника, Хеди припомня коментарите на журналистите от Sueddeutsche Zeitung, които притежаваха скандалните книжа.

 

Аналитикът смята действията на журналистите за «наивен анархизъм». Той казва още, че «нито един отговорен човек, ратуващ за върховенството на закона, не би подкрепил такава публикация». Той твърди, че зад «Панамагейт» би могла да стои Русия, защото с публикации от подобен род тя е способна «да сваля режими, от което ще има непредсказуеми последствия», — пояснява позицията си той.

 

Експертът твърди, че «панамския архив» би могъл да бъде получен от руските хакери — «специалния киберотдел в Кремъл» с подкрепата на силите на финансовото разузнаване. Авторът не предлага никакви доказателства за хипотезата си.

 

Липсата на американци в панамските документи Хеди също интерпретира в полза на идеята си за руската следа. Според него, Русия може да използва тази информация за шантаж към Вашингтон.

 

Авторът дори не е смутен от факта, че по-рано порталът WikiLeaks съобщи, че панамските документи са били прицелени срещу Москва и операцията е била финансирана от САЩ, конкретно от Агенцията за международно развитие и Джордж Сорос, а държавният департамент на САЩ фактически потвърди тази информация, макар и да заяви, че не е оказвал влияние върху разследването.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;