Началник щаба на американските сухопътни сили генерал Марк Малли заяви, че руските танкове, артилерийските оръжия, а също наземните ракетни комплекси превъзхождат американските аналози по далекобойността на способностите си за поразяване, съобщава  Defense News.

 

Разривът между САЩ и Русия не е твърде поразителен, но показва такава съвкупност от комплекси въоръжение, което не ни харесва, ние не искаме това, но да, теоретично руснаците ни превъзхождат по далекобойността и поразяващите способности на въоръжените си си ли, както и по мощността на въоръжението си», — отбеляза генералът по време на слушанията в комитета по въоръжените сили към сената на САЩ, описвайки военния потенциал на Русия.

 

Според данни на  Defense News, генерал Милли подчертава, че Русия както и преди е «заплаха номер едно за света» за националната сигурност на САЩ и че всичко ще зависи от стратегията на Вашингтон в Европа.

 

«Нашата фундаментална задача в този регион е да гарантираме сдържането, да съхраним сплотеността на алианса, да подкрепим съюзниците си и да сдържаме руската агресия,  — подчертава генералът. — Ако ние влезем в конфликт с Русия, то, струва ми се, животът на нашите войници ще бъде подложен на сериозен риск».

 

Оценявайки бойната готовност на Въоръжените сили на САЩ като цяло, Милли твърди, че американските войски притежават достатъчно възможности за борба с терористичните групировки и въстаническите движения, но вероятният конфликт с крупна държава може да се превърне в загуба за САЩ, при това такава, която надвишава приемливото, се отбелязва в материала.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;