Днес се навършват 37 години от полета на първия български космонавт. На 10 април 1979 г. в 20 ч. и 34 мин. московско време в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз-33″ с командир на полета Николай Рукавишников. В състава на екипажа е и българският военен пилот Георги Иванов. Полетът, продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, нарежда България сред първите шест космически държави в света, а Георги Иванов става първият българин, летял в Космоса.

 

Ловеч, родният град на първия български космонавт, отбеляза тържествено през 2014 г. 35-годишнината от това велико събитие. Тогава (на 16 април) градът посрещна Георги Иванов и четирима космонавти – от Русия – Павел Виноградов, от Полша – Мирослав Хермашевски, от Чехия – Владимир Ремек, и от Унгария – Берталан Фаркаш. Георги Иванов коментира тогава, че се е съгласил годишнината да бъде отбелязана, въпреки че не е юбилей, за да се чуе отново какво е направила България за Космоса. Припомнено бе неговото дело, цялостният принос на акад. Димитър Мишев в космическите изследвания и научните програми за българските космически полети. За да имаме трети космонавт, е нужна сериозна научна програма, която да се приеме от държавите, които имат ракетна космическа техника, и от Европейската космическа агенция, каза още Георги Иванов.

Днес той е поздравен специално от тогавашния си домакин – кмета на Ловеч в периода 2003-2015 г. Минчо Казанджиев, който в профила си във фейсбук написа:

 

 „Поклон пред Георги Иванов и всички българи, работили за космическото дело“.

 

На честванията преди две години Казанджиев обяви, че общината е предприела стъпки да си върнем тук спускаемия апарат, с който на 12 април 1979 г. се приземиха Георги Иванов и Николай Рукавишников, и самолета ЛАЗ, произведен в Ловеч, на който се е учил да лети въздушният ни ас. Впоследствие се оказа – след разговори с Министерството на отбраната и Националния военно-исторически музей, че единствената възможност е да бъдат направени реплики на спускаемия апарат и самолета и с тази идея предишното ръководство на община Ловеч предложи в двора на бившата казарма да се изгради музей на авиацията и космонавтиката.

 

Засега е незнайно дали новата местна власт ще продължи реализацията на тази идея, или има друго наум като жест на признателност, но едно е ясно – за всичко сторено от първия ни космонавт Георги Иванов и космическия академик на България Димитър Мишев, и двамата почетни граждани на Ловеч, и поредицата други граждани на Ловеч  , свързали живота си и оставили диря в авиацията, самолетостроенето и космическата наука, градът трябва не само да се гордее, а и подобаващо да се отблагодари.

Тагове: ; ; ; ; ;