Семейството на освободения от арест в Сирия гражданин на САЩ Кевин Патрик Доус изрази благодарността си към Русия по повод участието й в операцията, се казва в изявлението на семейството, съобщи Асошиейтед Прес.

 

«Ние сме извънредно благодарни на властите на САЩ за непрестанните усилия в продължение на последните четири години, а също на властите на Чехия и Русия за участието им в безопасното освобождаване на Кевин», — се казва в изявлението на Ранди Доус, баща на Кевин.

 

По-рано американските медии съобщиха за освобождаването на гражданина на САЩ от Сирия. Официален Вашингтон не назова името на освободения, но медиите съобщиха, че това е 33-годишният Кевин Доус. Държавният департамент в петък потвърди освобождаването му, уточнявайки, че Русия е съдействала за това.

 

По-късно в петък Мария Захарова от МВнР на Русия съобщи, че Барак Обама се е обърнал към Владимир Путин с лична молба за съдействие при издирването на граждани на САЩ, които се намирали на територията на Сирия. В резултат се изяснило, че един от тях е Кевин Доус — арестуван за нелегално проникване в страната, както и за други закононарушения. В отговор на съдействието на Путин сирийските власти «проявиха милосърдие и освободиха американеца по хуманитарни съображения».

 

Захарова съобщи също, че на 1 април Доус е бил транспортиран в Москва с руски военно-транспортен самолет и предаден на посолството на САЩ, след което е напуснал Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;