Сирийските власти освободиха американския гражданин Кевин Патрик Доус, който преди почти четири години изчезна в разорената от войната страна, пише New York Times.

 

Държавният департамент заяви, че освобождението на американеца е дело на Русия и Чехия. Американските власти съобщиха, че продължават да търсят информация за независимия журналист Остин Тайс.

 

Доус, както разказва изданието, е известен като търсач на приключения и фотограф, който по време на конфликта през 2011 година с оръжие е пътешествал до Либия. Журналистите, които са се срещали с него, по време на визитите им в размирните райони, съобщават, че той притежава «авантюризъм към военните зони».

 

В изявлението за освобождаването на Доус руското министерство на външните работи се позовава на този факт: фотографът бил «транспортиран в Москва с руски военен самолет и предаден на представителите на посолството на САЩ…»Надяваме се, че Доус повече няма да се поставя в подобно положение, надяваме се, че Вашингтон ще оцени жеста на Дамаск», казват от руското МВнР.

 

Блогърът Елиът Хигинс разказва, че е разговарял с Доус едно денонощие преди изчезването му и е нарекъл поведението му неразумно и странно. Според Хигинс, той изключително силно е искал да замине за Сирия, «продал всичко, което имал, задлъжнял, за да си купи билет».

 

Старши научният сътрудник по Близкия Изток и Северна Африка Джейсън Стърн твърди, че Комитетът за защита на журналистите не е включил Доус в списъка на изчезналите журналисти, защото не са имали доказателства, че той е заминал в Сирия именно като журналист.

 

Стърн също подчертал, че линията между репортерите и хората, вмъкнати във въоръжения конфликт, все повече се размива, затова работата на журналистите става все по-опасна.

 

(бел.ред. Доус е освободен след личната молба на Барак Обама към президента на Русия Владимир Путин. Журналистът е бил открит в сирийски затвор, обвинен е в незаконно пресичане на границата и други противозаконни дела. След намесата на Путин е освободен от официален Дамаск като знак на добрата им воля и като проява на хуманност).

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;