Правоохранителите от Франция няколко месеци преди серията ноемврийски терористични атаки в Париж са получили информация за подготовката им, пише в неделя Journal du Dimanche.

 

«Точно 141 дена преди атаките от 13 ноември, гражданин на име Никола, е предупредил службите, че терористите от ИД организират операция във Франция», — пише изданието.

 

Става дума за 31-годишния гражданин на Франция на име Никола, който е провел в Ер-Рияд и Ел-Фалуджа повече от година, после е пристигнал в Турция, където се предал на властите, които го предали на Франция. Според Никола, той напуснал, защото «се разочаровал» от това, което видял и изпитал в Ирак. По време на разпита в Главното управление за вътрешната сигурност във Франция той съобщил за подготовката на терористични атаки във Франция и Белгия, пояснявайки, че не знае за времето и мястото на подготвяното престъпление. Той съобщи още, че организатор на терористичния акт е член на групировката Ислямска държава от Белгия, но от марокански произход на име Алделхамид Абаауд, който впоследствие бил убит по време на контратерористичната операция на полицията в предградието на френската столица.

 

По-рано МВР на Франция потвърди, че Абаауд е заподозрян в организирането на серия терористични атаки в Париж и в подготовката на четири други подобни престъпления, които са били предотвратени от френските специални служби.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;