«Опозиционният блок» от Върховната рада в Украйна се обърна към дипломатическите представители на страните от G7 с молба да съдействат за разследването на трагедията от 2 май в Одеса, която, според партията, се натяга изкуствено.

 

В писмото се описва ситуацията около трагедията от май 2014 година в Одеса, когато при пожар в Дома на профсъюзите загинаха поне 48 човека.

 

«Изясняването на обстоятелствата около тази трагедия се натяга изкуствено. Обръщаме се към вас с молбата да подкрепите нашата инициатива на дипломатическо ниво, за да се гарантира законното и справедливо разследване на събитията от 2 май 2014 година в Одеса. Изразяваме увереността си, че справедливото разследване на това престъпление би се превърнало във важен принос към делото на защита на човешките право в Украйна», — се съобщава в сайта на партията.

 

Съобщава се още, че се подготвя обръщение към Европейския съд по правата на човека по този въпрос.

 

На 2 май 2014 година започна сблъсък между активисти от «антимайдана» от една страна и футболни «ултраси» от Харков и Одеса, а също радикали от «eвромайдана»- от друга. Големият сблъсък завърши с разрушаване на палатковия лагер и подпалването на Дома на профсъюзите, в който се скриха представителите на «антимайдана». Жертви на конфликта станаха най-малко 48 човека, които бяха изгорени живи в профсъюзния дом, пострадаха още над 250 човека.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;