От края на март Москва провежда срещу Анкара «дипломатическа и медийна кампания», пише френското издание TTU, специализирано в сферата на военните новини. По-рано Русия обвиняваше Турция за нахлуването й в Сирия, а също за доставката на оръжие и нефтени продукти от и за терористите, сега тя «посочва с пръст» турските служби за външно разузнаване (MIT).

 

Постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин в писмо до Съвета за сигурност заяви, че три турски фонда под ръководството на специалните служби на републиката прехвърлят оръжие и военно оборудване на Ислямска държава в Сирия. Става дума за такива «правозащитни организации» като «Бешар», «Ийиликдер» и Фонда за защита правата и свободите на човека и за хуманитарна помощ, уточнява изданието.

 

Москва твърди, че разполага с доказателства за прехвърлянето през сирийската граница на въоръжение и химически вещества.

 

«Благодарение на алианса на кюрдския «Демократичен съюз», който постоянно води боеве с джихадистите, неотдавна бе прихваната групировка от ИД, бягаща от Палмира към турската граница. Руснаците разполагат с всички подробни и точни сведения за подкрепата, с която се ползват различните групировки на ислямистите от Турция», — се казва в статията.

 

Според журналиста от TTU, времето за новата руска «атака» срещу Турция не е избрано случайно. Защото именно сега «верният на Ал-Кайда «Фронт ан-Нусра», ползвайки се от факта, че руските сили са твърде заети в източна Сирия, по оста Палмира-Рака, преминават в настъпление на запад, в района на Алепо, и нанасят тежки загуби на «Хизбулла», — отбелязва TTU.

 

Френското издание уточнява, че военна и логистична помощ за «Фронт ан-Нура» оказва и друга групировка на джихадисти — «Ахрар аш-Шам», която напълно се контролира от турското разузнаване.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;