Трябва да се откажем от мисълта, че Америка постоянно ще защитава Европа.Рано (ако президент на САЩ стане Доналд Тръм) или късно (ако победи Хилъри Клинтън) това ще се случи: помощта на Америка за гарантиране сигурността на Европа се секне. Това пише Едуард Лукас за британския вестник Times.

 

Европа вече изглежда напълно беззащитна: 500 милиона жители с БВП, равен на 20 трилиона долара, за отбрана — 320 милиона човека с БВП в размер на 17 трилиона долара, съобщава изданието.

 

Т.е. по-малко богатата държава не само гарантира 70 % от разходите за отбрана на Европа, но поема върху себе си непропорционално голям риск. Едва ли Владимир Путин ще нахлуе в Аляска, но ако той реши да атакува Прибалтика, САЩ рискуват да влязат във война, в която Чикаго или Ню Йорк могат да станат цели на междуконтиненталните ракети, предупреждава Едуард Лукас.

 

По времето на студената война НАТО беше «сплотено пред общия страх пред врага — Съветския съюз».

 

Сега геополитическите, историческите и личните връзки между САЩ и Европа отслабват.

 

Китай е значително по-голяма заплаха за американските интереси от Русия, твърди Едуард Лукас. 79-годишният сенатор Джон Маккейн е въплъщение на поколението, което е част от историята на Берлинската стена и плажовете на Нормандия, но това поколение отива в пенсия. Младите американски политици споделят други възгледи, твърди авторът.

 

Всичко това се усложнява още и от факта, че САЩ усещат неблагодарността и лъжите от страна на Европа. След края на студената война европейските членове на НАТО обещаха да влагат по 2 % от БВП за отбрана, но малко от тях изпълниха обещанията си (сред тях има и такива, които ги изпълниха — Естония и Полша, които са заплашени от Русия). Но тези пари се харчат предимно за заплати, а не за военна техника. Технологичният разрив между американската армия и въоръжените сили на нейните европейски съюзници се увеличава с всяка изминала година. За това европейците бяха предупреждавани още през 2011 година от екс-министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

 

Оттогава положението в Европа по отношение на сигурността се влоши: гражданската война в Сирия, Ислямска държава в Ирак, анархия в Либия.

 

Освен това, руските ВКС и флот заплашват не само своите непосредствени съседи, които са в НАТО, но и Швеция,а и Финландия, които не са членове на алианса.

 

Америка отговори на заплахата с разполагането на войски в Полша и на територията на съседните й държави, увеличавайки четири пъти разходите си за отбрана. Пентагоът прекрасно осъзнава, счита авторът, че най-опасният сигнал, който може да изпрати на Кремъл е това, че САЩ се отнасят несериозно към защитата на своите съюзници. Но отговорът на Европа към призива да се събуди, отправен от Робърт Гейтс, може да се нарече извънредно муден: голяма част от западните и южните европейски страни не споделят страховете на своите източноевропейски съседи.

 

Усещането за военно пренапрежение и възмущение в Америка е своеобразно гориво за политици от рода на Доналд Тръмп, който счита, че САЩ трябва да спрат да плащат за отбраната на съюзниците си. От друга страна, представителят на демократите Бърни Сандърс счита, че страната трябва да се откаже от своята империалистическа мисия и радикално да съкрати разходите си за отбрана.

 

Лукас предсказва, че нито един от тях няма да стане президент.

 

«Независимо от своите недостатъци само Хилъри Клинтън напълно осъзнава опасността, която представлява Русия. Тя знае, че ако Кремъл не бъде сдържан да стои в двора си, т.е. в Източна Европа, то в бъдеще Русия ще стане още по-сериозна опасност за американските интереси»,  пише авторът.

 

Мъдрите американци разбират, че САЩ имат интерес Европа да си остане силна, процъфтяваща и единна, защото с подкрепата на Европа Америка може да се превърне в световен законодател.

 

«Ние, европейците, спешно трябва да започнем да харчим повече пари за отбрана. Нещо повече, трябва да харчим разумно, обединявайки ресурсите и потенциала си. Трябва да се подготвим за това, че един ден Америка ще престане да бъде нашият «чадър на сигурността». Правейки всичко това, ние ще увеличим вероятността Америка никога да не спре да го прави», — прави изводите си  Едуард Лукас.

Петя Паликрушева

(редакцията не споделя съжденията на автора, само информира читателите си за трайно и тежко уязвеното, вероятно в резултат на дългогодишна манипулация, съзнание на някои представители на западната журналистика. Изказваме съболезнованията си.)

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;