Служители инженерна компания от руския град Санкт-Петербург са открили  на дъното на Черно море три съветски щурмовика Ил-2, съобщиха организаторите на експедицията, съобщи ТАСС.

 

„Самолетите са в добро състояние, те са на дълбочина  10 метра в района на Керченския пролив. Информирано е Министерството на отбраната на Русия“, сподели представител на експедицията.

 

Според него, в най-скоро време самолетите ще бъдат извадени и предадени на музеи, а останките на членовете на екипажите ще бъдат погребани. В подводната експедиция ще участва и най-новият руски аварийно-спасителен плавателен съд „Спасител Демидов“.

 

„Може да се предположи, че откритите самолети са били свалени през 1943 г. по време на Керченско-Елтигенската десантна операция. Окончателната идентификация на самолетите, останките на екипажите и обстоятелствата около гибелта на екипажите ще бъде проведена в Геленджик от представители на военно-патриотичния клуб „Подвиг“, където извадените самолети след съгласуване с Министерството на отбраната на Русия ще бъдат доставени временно“, допълват организаторите на експедицията.

 

Експедицията е свързана със 71-ата годишнина от Победата във Втората световна война и се провежда в по програмата за увековечаване паметта на загиналите.

Тагове: ; ; ; ; ; ;