Президентът на САЩ Барак Обама се обърнал към президента на Русия Владимир Путин с лична молба за съдействие в търсенето на граждани на САЩ, които се намират в Сирия, заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

 

«Преди известно време президентът на САЩ Барак Обама се обърна към президента на Русия Владимир Путин с лична молба за съдействие  в търсенето на американски граждани, които биха могли да се намират на територията на Сирия», — се казва в коментара на представителя на МВнР, публикуван на официалния сайт на министерството.

 

«В резултат на извършената работа се изясни, че един от тях — Кевин Доус — е под арест за нелегално проникване в тази страна и за други закононарушения. В отговор на нашето обръщение сирийските власти сметнаха за възможно да проявят милосърдие и да освободят американеца по хуманитарни съображения», — отбеляза Захарова.

 

Доус у бил транспортиран в Москва на 1 април с руски военно-транспортен самолет и предаден на представител на посолството на САЩ, скоро след това той е напуснал Русия.

 

«Пожелаваме му в бъдеще да не попада в подобни ситуации. Разчитаме, че Вашингтон ще оценят по достойнство жеста на добра воля от страна на Дамаск»,- отбеляза Захарова.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;