Представителите на нефтодобиващите страни от Латинска Америка на среща в еквадорската столица Кито призоваха страните от ОПЕК и тези, които не влизат в организацията, да вземат мерки за стабилизиране на ситуацията в световния нефтен пазар, съобщи в Туитър секретарят на вице-президента на Еквадор Хорхе Гласа.

 

По време на заседанието на страните от Латинска Америка е изработена единна позиция на страните по отношение на нефтения добив преди планираната за 17 април в Доха (Катар) среща на членовете на ОПЕК и други нефтодобиващи страни.

 

Според еквадорския министър Карлос Парехи, Латинска Америка е готова да подкрепи всяко решение, което бъде прието в Катар», — цитира Пареха Франс Прес.

 

Участниците в срещата в Кито също призоваха да се изработи механизъм, който да позволи нефтодобиващите страни да вземат решения на ниво производство.

 

Експерти считат, че резултатите от преговорите между страните от Латинска Америка едва ли ще окажат съществено влияние върху позициите и политиката на другите производители на нефт.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;