Терористичната организация Ислямска държава е освободила отвлечените от групировката близо двеста сирийски работници, предаде «Франс прес».

 

Това се е случило в резултат на посредници, които са  постигнали споразумение с Ислямска държава за освобождаването на работниците, отвлечени от циментова фабрика до гр.Думейр, намираща се източно от град Дамаск.

 

Според Сирийския център за човешки права, кой се намира във Великобритания, местни хора от Думейр са били посредници за освобождаването на задържаните от джихадистите. Около 170 души ще бъдат пуснати на свобода, а останалите вече са успели да избягат.

 

Близката до терористичната организация Ислямска държава  новинарска агенция „Амак“ потвърди, че групировката ще  освобожди работниците. Около 20 от задържаните не са освободени, обвинени са за принадлежност към правителствената полиция. други четирима работници са били екзекутирани, защото ислямистите установили, че са „друзи“ – т.е. еретици, според групировката.

 

Отвличанията практика на ИД.  През януари тази година  джихадистите отвлякоха 400 души, главно жени и деца. През 2015 година групировката отвлече 220 асирийци-християни от североизточна Сирия, които по-късно бяха освободени отново чрез посредничество.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;