Резултатите от референдума в Холандия по въпроса за асоциирането на ЕС с Украйна постави Европа в неудобно положение. От една страна, ако правителството на Холандия игнорира мнението на населението, то могат да го обвинят в неуважение на волята на народа. От друга, ако властта в страната отчете резултатите, то това ще доведе до загуба на единството на ЕС по отношение на актуалните събития, случващи се в Европа. Това пише немското издание Der Spiegel.

 

«За ЕС резултатите от референдума са двоен плесник. Става дума за това, какви ще са последствията: синина или счупена челюст», — се казва в статията.

 

Първо, пише изданието, резултатите от гласуването показват, че в Холандия ЕС губи позиции, а второ, хората, които не гласуваха на референдума (а това са най-малко 70 %), просто не се интересуват от така важния за Европа въпрос за украинската криза.

 

«Разбира се, привържениците на «не» успешно се възползваха от страховете на хората — пред наплива от украинци и влизането в ЕС на поредната корумпирана и не настроена  към партньорство източноевропейска държава със слаба икономика», —  отбелязва авторът на материала.

 

За негативното гласуване на холандците в голяма степен съдейства «катастрофалната картина на разорената и дезорганизирана общност», която стана факт по време на гръцката криза, както и «разгула на егоизма на източноевропейските страни по време на миграционната криза».

 

Победата на «не» на референдума изданието свърза с това, че Еврокомисията и властта в Холандия до последно не са възприемали избирателите като сериозен фактор.

 

В Холандия на 6 април се състоя общонационален референдум за асоциирането на ЕС с Украйна. Според предварителни данни, болшинството жители — 61 % са против споразумението, докато 31 % са гласували за.

 

Окончателните резултати от референдума ще станат известни на 12 април.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;