Борбата и в България, и в Турция – класическа и свободна, се смята за национален спорт.

 

Но понятието „борба” се пренася и в политиката, съчетано с термини като тероризъм, организирана престъпност, корупция, бедност, неграмотност, природни бедствия, климатични промени и така нататък.

 

Всяка страна, всеки народ, всеки политик – управляващ или в опозиция, както и всеки гражданин, си има своя борба.

 

Едни се борят срещу затлъстяването, други – за да залъжат стомаха си с парче хляб. И борейки се с живота, не усещат как той изтича като вода между пръстите им. Но само властимащите притежават дарбата да опустошават чуждия, а понякога и собствения живот. Нужен им е само малък тласък и… природно умопомрачение! Тоест, „главозамайване от успехите”, както пише Бащата на народите Сталин.

 

България: не става само с катарзис, трябва и акъл

 

Такъв тласък получи премиерът Бойко Борисов, след като младият финансов анализатор от Лондонското сити, Иван Киселов, го запита на на пресконференцията в българското посолство дали като се погледне в огледалото не вижда Делян Пеевски.

 

Че като настъпи един „катарзис” – свят да ти се завие! Борисов първо наруга питащия, после метна гръм и мълнии към онези „гадове мръсни” и „медии бухалки”, дето му отричат „успехите” и моралната чистота.

 

После „изока” от Брюксел: „Спирайте всички обществени поръчки, около които витаят съмнения!”.

 

Не пропусна да благодари на Киселов, който с въпроса си го бил жегнал и тласнал към спомени и размисли.

 

 

От премиерския катарзис пострадаха магистрала „Хемус”, спортната зала с басейн в Бургас и пречиствателната станция за Слънчев бряг, Дворецът на спорта и канализацията във Варна, и дори почистващата фирма на летище София.

 

Автомагистрала „Хемус” “изгоря” заради витаещи съмнения, че в нагласената обществена поръчка са участвали фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев и ще бъде „понижена” в скоростен път.

 

Но ако изобщо започне да се реализира този проект, ще се финансира от държавния бюджет, вместо от еврофондове.

 

И Пеевски, и Златев отрекоха да са замесени в обществената поръчка, но кел файда?

 

Само дето и Пеевски го налегнаха угризения, та реши да се оттегли и от управата на „Булгартабак”, за да не се въвличала фирмата в интриги, той щял да продаде и акциите си в тютюневия холдинг.

 

 

Ако това не е успех на премиера Борисов, какво е успех?

 

С един замах той направи излишни един бюлюк институции, които трябваше да контролират законността и честността при провеждането на търговете по големи обществени поръчки. Завръщайки се от чужбина, реши и проблемите на чистачките на летище София, заплашени с уволнение от фирмата, спечелила търга за почистването на обекта.

 

Доволен от свършеното, Борисов се фотографира с метла в ръка, подарена му от благодарните труженички, за чиито заплати се говори, че надхвърлят тези на докторите…

 

Три от тях се появиха на 22 февруари в предаването на Антон Хекимян по Би Ти Ви и още веднъж изразиха възторга си от премиера: първият, приел да разговаря с чистачка. Хиляда пъти браво!

 

Бойко не е премиер, ами направо нов селски цар Ивайло, или славен падишах.

 

Докато Доган в най-добрия случай е само Стамболов. Или Левски – прости, Господи!..

 

Е, през това време на ГКПП с Гърция Бойко го благославят наши и чужди шофьори и собственици на транспортни и други фирми, но за толкова и дъщерята на ходжата имала кусур. Корумпираните и престъпниците да му мислят, защото след като беше оправдан по всички дела, Цветан Цветанов стана председател на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност.

 

Сигурност може и да няма, но председател има!

 

Що се отнася до правосъдието, председателят на ЕК Юнкер каза, че вярва на своя приятел Борисов и е убеден, че до края на мандата на Еврокомисията мониторингът над България ще бъде вдигнат. Може да поизостанем малко от Румъния, но по-добре късно, отколкото никога.

 

Ако и министрите ги налегне катарзис, като нищо ще изпреварим мамалигарите. Само да ги нямаше тези „гадове мръсни”, които все гледат да спрат устрема на правителството.

 

С малко помощ от “мама Ангела” и едно рамо от “падишаха” Ердоган, кабинетът ще докуцука до края на мандата си, а ние ще се доберем до сладкия живот.

 

Треперете, престъпници и корумпирани магистрати!

 

И вие, олигарси, дето се правите на разсеяни и не си плащате за успешното управление, ами криете парите си в офшорки и швейцарски банки.

 

Защото Бойко, според собствените му думи, вече е „спасил” от тях към 5 млрд. лева. Живот ли бе да го опишеш…

 

Само че наскоро се случи нещо, което свърза Борисов и Пеевски с една съдба: и двамата бяха заплашени със смърт, та се наложи НСО да им назначи специална охрана. Хайде, Пеевски е „цар на цигарената контрабанда” (според „Дер Шпигел” и турския „Сабах”) и е изменил на Лютви Местан. Но защо наглеците са изпратили на Борисов плик със заплашителен текст, набран с вестникарски букви, плюс негова снимка и един куршум?

 

Тук могат да се направят следните „обосновани предположения”: или Борисов и Пеевски са се „поръчали” взаимно, или като ортаци в „усвояването” на еврофондове са накърнили интересите на трето лице или лица.

 

Сиреч, занапред НСО ще ги пази, както един от друг, така и от „неизвестен извършител”.

 

За разлика от корупцията, борбата с организираната престъпност не може да се води само с „катарзис”. Тя непременно изисква подкрепата на западните посланици и те безусловно са я дали на Борисов.

 

Турция: Борбата с терора взриви турската външна политика насред Анкара

 

На юг от нас, Бойковите „приятели” Ердоган и Давутоглу също водят епична борба.

 

Но докато съдът в Италия разследва президентския син Билял Ердоган за пране на пари и укриване на данъци, баща му се „бори с терора”.

 

Не с този на „Ислямска държава” (ИД), а с „терора” на кюрдите от ПКК, PYD (Партия за демократично единство на сирийските кюрди) и отрядите за самозащита на населението YPG.

 

Последните две са подкрепяни от САЩ,

 

Русия и Башар Асад заради самоотвержеността, с която воюват срещу джихадистите от ИД и „Ал Каида” (сирийския й клон фронтът „Ал-Нусра”).

 

Главният съветник на сирийския президент Бусейна Шабан дори заяви:

 

YPG са част от нас

 

За Анкара те са „терористи” и „пионки” на Русия и Башар Асад.

 

А какво да кажем за САЩ, които ги наричат „нашите сухопътни сили”?

 

Анкара дори ги обвини за терористичното нападение на 17.02.2016 г. в центъра на Анкара, при което загинаха 28 души (20 военни със звание и 8 цивилни) и над 60 бяха ранени.

 

Лидерът на PYD Салих Мюслим, когото Ердоган неведнъж е канил и посрещал в Турция, докато симулираше „процес на решаване” на кюрдския проблем, отрича хората му да са свързани с този атентат, но Ердоган твърди, че разузнавателните служби са се сдобили с документи и доказателства, показващи обратното.

 

Същите тези служби обаче не могат да обяснят как така са проспали атентата в Суруч и двата атентата в Анкара, последният от които на пъпа на столицата.

 

Извършителят на терористичната атака, осъществена само на 300 метра от сградите на ГЩ и командванията на Сухопътните сили и ВВС, роденият в Сирия Салих Наджар, е влязъл в Турция през 2012 г. като бежанец от „терора на Асад”. После наел кола в Измир с фалшив паспорт и фалшива кредитна карта, поставил й фалшиви регистрационни табели близнаци, и без да я върне, изминал над 2850 км, преодолявайки системите за проследяване на регистрационните номера. Пристигнал необезпокояван в Анкара, където сглобил бомбата, след което изчакал колите с военни да се наредят пред червения светофар на улица „Мерасим” и натиснал бутона за взривяване.

 

Беглец от „терора” на режима в Дамаск, който жертва себе си, за да убие враговете на този режим!

 

Подобна нелепост може да хрумне само на изпаднал в безизходица тиранин.

 

Защото днес Ердоган твърди, че зад атентата в Анкара стои режимът в Дамаск, а до вчера го обвиняваше за бежанския поток. И то при положение, че така и не бяха установени организаторите на предишните две терористични нападения, чиито жертви бяха предимно кюрди, привърженици на Демократичната партия на народите (ДПН), начело със Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг.

 

Отчитайки логическите противоречия в отношението на властта към различните терористични прояви и провала на разузнаването, заместник-председателят на ПГ на Народнорепубликанската партия (НРП) Йозгюр Йозел каза:

 

Това не е слабост, а позор на разузнаването! Заради сирийската политика, на пъпа на столицата беше взривена външната политика на Турция”.

 

Председателят на НРП Кемал Кълъчдароглу настоя да бъде намерен политически отговорният за случилото се, а Йозел заяви по адрес на Ердоган, Давутоглу и министрите:

 

След този случай не бива да ги оставяме в креслата им!”.

 

Според публикация в световната преса, терористичният акт в Анкара е провалил плановете на Ердоган за въздушно нахлуване в Сирия.

 

Може би загиналите военни са били пилоти от ВВС, отиващи на инструктаж за подготвяната въздушна операция в Сирия?

 

А според друг материал, разликата между „Болния човек на Европа”, както наричаха Османската империя през 19-и век, и Република Турция на президента Ердоган е тази, че днес е болно не тялото, а главата на държавата.

 

На Ердоган трябвало да се изкаже благодарност за това, че е свалил маската на Турция.

 

 

Наистина, при неговото президентство Турция успя да се скара с всичките си съседи, плюс две велики сили като Русия и САЩ.

 

Дори българското правителство бе принудено да обяви за персона нон грата дипломата Угур Емироглу, аташе по религиозните въпроси към консулството на Турция в Бургас. В отговор Анкара поиска отзоваването на българския консул в Истанбул. Още по-добре щеше да е, ако бяха “отзовали” българския посланик в Анкара Надежда Нейнски. Тогава и българското правителство щеше да се осмели да натири турския посланик Сюлейман Гьокче, заради намесата му във вътрешните ни дела.

 

С такива „приятели” България няма нужда от врагове!

 

Доброто е, че Анкара е включила в забранителния си списък над 160 депутати и други активисти на ДПС. Може пък това да помогне ДПС да се превърне в нормална българска партия, а не в център на „обръчи от приятелски фирми” и ретранслатор на интересите на Турция. Както и да е.

 

На четвъртия ден от атентата в Анкара неизвестна кюрдска група, нарекла се „Ястреби за свободата на Кюрдистан”, пое отговорността, като уточни, че камикадзето Наджар е бил член на „Безсмъртния батальон”. По всяка вероятност, това е поредният опит на управляващите в Анкара за заблуждаване на световната общност, която става все по-критична към турския оръдеен обстрел на позиции на сирийските кюрди и бомбардирането на убежища и бази на ПКК в Северен Ирак.

 

Изразът „Батальонът на безсмъртните” е бил използван от персите при техните нахлувания в Гърция – т.е. преди векове.

 

Следователно няма как кюрдите да заимстват персийската терминология, защото дълго време са били преследвани от Иран, наследника на Персийската империя. По-вероятно е „безсмъртните” да са турски провокатори…

 

Изключването априори на ИД от списъка на заподозрените за атентата в Анкара от 17 февруари направо крещи за съществуването на таен ислямистко-джихадистки съюз!

 

Нали атентатите в Суруч и Анкара от миналата година бяха доказано дело на ИД?

 

Разликата им с този от 17. 02. 2016 г. е, че при първите два жертвите бяха кюрди, леви студенти и алевити, а при последния – турци.

 

Но и миналата година, вместо да атакува ИД, Анкара започна да бомбардира кюрдските села в Северен Ирак, обявявайки ги за тренировъчни лагери на ПКК. Последният атентат също беше използван като предлог за нанасянето на авиационни удари срещу ПКК в Северен Ирак (в района на планината Кандил, Хакур и др.) и за артилерийски обстрел срещу позиции на настъпващите на изток от Азез кюрдски отряди за самозащита на населението (YPG). „Правителството търси повод” — казва на живо по „Йозгюр радио” („Свободно радио”) съпредседателят на ДПН Фиген Юксекдаг(цитиран от „Джумхуриет”).

 

И понеже започнахме с националния спорт борба, да завършим отново с него:

 

Господин Борисов, драги Бойко, понеже сте окаляни и двамата с Ердоган, ето ти една сицилианска поговорка за размисъл. Можеш да я споделиш с приятеля си Ерддоган :

 

«Само истинските ти приятели ще ти кажат, когато лицето ти е мръсно».

 

Казахте ли си го вече двамата взаимно или се правите на …джеНТЛЕмени, м?

Петко Петков

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;