Ръководството на компанията Nord Stream AG оценява с оптимизъм шансовете за реализиране на проекта «Северен поток-2» и има основания за това, пише Die Welt.

 

В Европа се шири становището, че «Северен поток-2» може да доведе до политически разкол в континента, се отбелязва в статията. Против проекта активно говори Киев и страните от Източна Европа, които след построяването на руския газопровод могат да изгубят статута си на транзитьори на руския газ.

 

Германия се стреми към реализация на проекта и «сериозно сближаване  с Русия», — пише изданието.

 

Обществена дискусия за «Северен поток-2» в Германия почти не се води. Изданието притежава документ от немските спецслужби, в който се твърди, че подобно обсъждане на проекта може да се окаже в ръцете на неговите противници и да попречи за строителството на газопровода.

 

Ръководството на Nord Stream AG се държи спокойно и дори вече подбра тръбите за доставка. Основания за оптимизъм има: позициите на противниците на проекта са много слаби, се казва в статията.

 

«Германия все по-активно използва тежестта си като привърженик на «Северен поток-2″. Според нейната позиция, ЕС няма юридическото право да възпрепятства проекта. Дори в самия ЕС юристите, както по всичко изглежда, са стигнали до същия извод», — пише изданието.

 

То отбелязва още, че реализирането на «Северен поток-2» ще изисква значително разширяване на газотранспортната инфраструктура в Германия. Немският оператор Gascade вече обмисля строителството на нова линия от Грайфсвалд до Чехия, която ще се нарича Eugal.

 

Магистралният газопровод «Северен поток-2» ще мине по дъното на Балтийско море от руския Виборг до немския Грайсфвалд. Общата мощност е 55 милиарда кубични метра газ в година. «Газпром» притежава 50 %, BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell — по 10%.

 

През март медиите съобщиха, че премиерите на Чехия, Естония, Латвия, Полша, Словакия, Румъния и президентът на Литва са написали писмо до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, с което се обявяват против газопровода. Според тях, проектът носи рискове от геополитическа дестабилизация. В края на миналата година редица страни също изпратиха писмо в Брюксел, в което предупреждаваха за опасността от засилване на зависимостта на Европа от газта на Русия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;