Турският президент Реджеп Ердоган обвини Русия, че в нагорно-карабахския конфликт тя е застанала на страната на Армения, пише Hürriyet Daily News.

 

Той обвини Ереван в нарушаване режима на прекратяване на огъня.

 

«Надявам се, че Армения ще предприеме тези стъпки, които и Азербайджан, и ще прекрати военните действия, но до момента нищо такова не се случва», — констатира турският лидер.

 

Крехкото примирие настъпи след като по време на бойните действия загинаха поне 75 човека, отбелязва изданието. Азербайджанската армия твърди, че тя е взела контрола над  няколко важни места в зоната на конфликта, изтласквайки оттам арменците и променяйки с това самата линия на фронта — за първи път от 1994 г.

 

Според съобщението от Министерството на отбраната на Азарбайджан, понастоящем азерската войска «засилва силите си в освободените територии». Но Ереван настоява, че азербайджанците са били отхвърлени от позициите, които са заемали по време на сблъсъците в Нагорни Карабах.

 

По-рано Ердоган също изрази подкрепата си за Азербайджан, който се счита за съюзник на Турция, заявявайки — «веднъж Карабах да се върне към своя първоначален стопанин».

 

Както е известно, през 2010 г. държавите създадоха военен алианс, подписвайки Споразумение за стратегическо партньорство и взаимна подкрепа, според което те се задължават да използват всички свои ресурси в случай на военна атака.

 

Що се отнася до Русия, то тя е свързана с тесни военни отношения с Армения, на чиято територия се намира руска военна база, съобщава Hürriyet Daily News. Нещо повече — двете страни са членове на организацията Договор за колективна сигурност, откъдето излезе Азербайджан.

 

«Русия твърди, че Турция взема страна. Но единственият, който тук взема страна — това е Русия, — заяви турският президент. — Русия обича да взема страна: тя вече направи това в Украйна, в Грузия, а днес  — в Сирия».

 

Както пояснява изданието, Москва е обвинена в разпалване на въоръжени конфликти в източна Украйна и в «грузинските сепаратистки региони» — Южна Осетия и Абхазия.

 

Москва е обвинена и в това, че се е съюзила със сирийското правителство и нанася удари не по ИД, а по сирийската опозиция.

 

«Вие твърдите, че в Сирия се намирате по покана на режима. Но вие не сте задължени да отивате там. А ако вие все пак отидете там, то вземате страната не не угнетените, а на угнетителя», — счита Ердоган.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;