Писмото на Светия синод:

30 март 2016 13:30, Българска Патриаршия

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

СВ. СИНОД

23 МАРТ 2016 г.

СОФИЯ

 

до

Г-ЖА ВЯРА АНКОВА,

ГЕН. ДИРЕКТОР

НА БНТ

СОФИЯ

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО АНКОВА,

Съобщаваме Ви, че Св. Синод в заседанието си на 0б.02.2016 г., прот. No 4 — пълен състав, препотвърди решението си архиереи и клирици на БПЦ-БП да не участват в предаването „Вяра и общество» на Горан Благоев по БНТ 1.

 

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

А ето и оправданията на Горан Благоев:

«В края на януари във „Вяра и общество” излъчих дискусия по повод писмото на Светия синод до украинския президент П. Порошенко – то беше изцяло в защита на интересите на Руската патриаршия в Украйна, твърдеше се, че ако не се наложи мир между религиозните общности, в страната може да ескалира напрежение.

 

Светият синод в битността си на виртуозен политически организатор?!

 

Изглеждаше необичайно. Още повече, че освен официалните текстове на английски и български се появи и „руски” вариант, чийто рязък тон липсваше в оригиналите. Появи се съмнение, че руският превод на българската синодална позиция не е правен в България.

 

Поканих синодален представител да коментира писмото.

 

Главният секретар на Синода – архимандрит Герасим – ни обещаваше до последно, че в предаването ще дойде митрополит, но това така и не се случи. Твърдяха, че руският превод е направен в Светия синод, но копие така и не ни изпратиха… След излъчването на критичните коментари от страна на български и украински анализатори, които аргументирано отстояха тезата, че БПЦ обслужва руските интереси в Украйна, получих sms от един от митрополитите: „Г-н Благоев, много сме разочаровани от вашата позиция…”.

 

Нямат никакво основание да се „разочароват”, първо защото не съм изразявал собствена позиция, а съм търсил коментар, и второ, защото ефирът на предаването бе предоставен да изложат своята гледна точка, а те отказаха.

 

Две седмици по-късно – на 6 февруари – Светия синод взима решение „архиереи и клирици да не участват в предаването „Вяра и общество”…

 

Дали това не е поредното „активно мероприятие”, както го наричате, на клирикално-московско-монархическия алианс у нас?!

 

Това несъмнено е целта на Светия синод.

 

Като забранява на своите духовници да говорят по верови въпроси в едно от малкото специализирани предавания в телевизионния ефир, висшият клир очевидно иска да създаде повод за дирижирано недоволство срещу „Вяра и общество” на принципа: как така обществената медия не дава трибуна на представители на най-голямото изповедание в страната.

 

И да приложи сталинската практика – няма човек, няма проблем.

 

Сигурно мечтаят да създадат в БНТ телевизионен формат по свой калъп?

 

Още повече че Николай Пловдивски вече има ноу-хау – Пловдивската православна телевизия.

 

Само ще им припомня, че православните не са единствено в диоцеза на БПЦ-Българска патриаршия.

 

Извън нея също има достатъчно грамотни православни, които могат да дискутират по верови въпроси във „Вяра и общество”. Губещ е Светия синод, който ограничава своите духовници да просвещават хората чрез ефира на едно от малкото специализирани предавания…

 

 

 

Опасявам се, че с това решение Светия синод на БПЦ навлиза в своя сталинистки период.

 

Ако до формалното приключване на т.нар разкол през 2004 г., част от църковните среди бяха обхванати от болшевишката параноя да привиждат рушителите на Църквата извън нея, то от няколко години – особено откогато в Светия синод седнаха личности като Николай Пловдивски – БПЦ започна да се сталинизира.

 

Търси се врага вътре в нея – на принципа: който не е с нас е против нас.

 

Все пак има надежда – след сталинизацията трябва да дойде ред на Хрушчовото затопляне, после на Брежневото безвремие.

 

Най-накрая може да се случи и Перестройката в БПЦ – след има няма 30-40 години…

 

Мога да успокоя нашите зрители, че ръководството на БНТ няма намерение да спира „Вяра и общество”. Поне докато Вяра Анкова е генерален директор. А на онези, които лелеят моето отстраняване от ефир, ще кажа, че не съм се венчал за телевизията. И ако рано или късно „мечтата” им се сбъдне – има достатъчно начини човек да си изкарва достойно прехраната…»

 

Редакцията е впечатлена, че водещият на религиозното предаване «Вяра и общество» употреби в изявлението си (по повод скъсване на «дипломатическите» му отношения с Българската православна църква) над пет пъти името на другаря Сталин и поне веднъж «болшевики». От това става ясно, че БНТ изхранва с държавни средства, при това от години, човек, който, както личи по изявите му от телевизията и от изявлението му по казуса по-горе, е дълбоко фрустриран на тема социализъм, комунизъм, Сталин, болшевики, Русия и прочие тематика.

 

Предвид надигащото се обществено недоволство около персоната, която живее на гърба на народа чрез дългогодишната си ежемесечна заплата от БНТ, осигурявана от джоба на обикновения български данъкоплатец, препоръчваме на Благоев своевременно да потърси здравна подкрепа или религиозна такава (явно извън българското православие), за да се вкара в общоприетата за телевизионни водещи човешка и професионална кондиция.

 

Ако не му е възможно, да потърси житейското си и професионално щастие извън телевизията. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;