Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини ЕС в това, че не изпълнява обещанията си по миграционното споразумение с Анкара и заплаши, че Турция също няма да го изпълнява.

 

Споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване броя на бежанците и мигрантите, влизащи в ЕС предполага обмен «eдин за един», което означава, че 72 хиляди нелегални мигранти ще се върнат от гръцките острови в Турция, а хиляди сирийски бежанци ще бъдат преселени в ЕС.

 

В замяна на това ЕС обеща на Анкара да ускори финансирането на целеви проекти в Турция за подкрепа на мигрантите в размер на 3 млр евро. Освен това, планира се възобновяване и активизиране на процеса на влизане на страната в ЕС.

 

«За сметка на нашия бюджет се издържат почти три милиона човека (сирийски бежанци, бел.ред.). А от обещаното от Европа до момента няма нищо. Ако ЕС не изпълни своите обещания, то Турция също няма да се придържа към споразумението. Страните, които са над нас в икономически план, не демонстрират човешко отношение», — заяви Ердоган в реч пред полицаи в Анкара.

 

Той добави, че в рамките на споразумението между Турция и ЕС по миграционния проблем ЕС трябва да отдели на Турция 6 млрд евро за приема на сирийските бежанци.

 

По-рано вестник Times съобщи, че турските граничари обстрелват бежанците, опитващи се да се спасят от гражданската война в Сирия. Според изданието, за последните четири месеца граничарите са убили 16 мигранти, в това число три деца. Турция отрича информацията за обстрелването.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;