Американският щат Невада се превърна в приоритетно място за съмнителни финансови активи, пише Deutsche Welle.

 

«Когато се замислиш за местата, в които активите, получени както по законен, така и по незаконен път, можеш да скриеш от любопитните очи на държавната власт, веднага се сещаш за Швейцария, Люксембург или Каймановите острови. Според панамските книжа, нито едно от тези места не е в топ-10 на най-популярните «данъчни убежища» в света — за разлика от американския щат Невада», — пише изданието.

 

Експертите, помолени от немското издание, поясняват как и кога САЩ са се превърнали в най-привлекателната държава за скриване на съмнителни доходи.

 

През 2010 г. Вашингтон приема Закона за данъчното облагане на чуждестранните сметки (FATCA), според който чуждестранните финансови организации трябва да се отчитат пред американските данъчни служби за собствениците на сметки, които са граждани на САЩ.

 

Самият Вашингтон и до днес не бърза да предостави информация за чужденците, съхраняващи своите активи в САЩ. Този факт изданието нарича поразителен.

 

Преди две години Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕСР) излезе с инициатива, предвиждаща обмена на данни за чуждестранните сметки. Почти всички традиционни «данъчни убежища» одобриха инициативата, но САЩ така и не се присъединиха към нея.

 

Именно това, от гледна точка на експертите, поставя САЩ в неловко положение като държава, на територията на която е най-изгодно да се укриват доходи.

 

Според Питър Которциан, специалист по данъци от швейцарската юридическа фирма Anaford, след като Швейцария, Сингапур и редица островни територии се подписали под инициативата на ОЕСР, САЩ се оказали «eдинствения крупен играч» извън системата.

 

«Хората искат да скрият доходите си в САЩ както по законни, така и по незаконни причини», — добавя той.

 

Според Омри Мариана, международен експерт по данъци от Калифорнийския университет, Вашингтон не се е присъединил към инициативата на ОЕСР заради натиск от страна на Конгреса — в частност — от републиканците — върху администрацията на президента.

 

Авторът припомня за намеренията на конгресмените — републиканци да отменят FATCA и дори да порицаят Борак Обама заради одобрения закон, който те считат за неконституционен.

 

Редица световни медии по-рано публикуваха документи, принадлежащи на панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, които уж свидетелстват за съпричастността на някои световни лидери и техни приближени към офшорни схеми. Истинността на «панамския архив» официално НЕ Е потвърдена.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;