Правителствената войска на Башар Асад е отблъснала опитите на терористичната групировка «Ислямска държава» да завладее военното летище в град Думейр, намиращо се на 35 км от Дамаск.

 

Според телевизия «Ал Алам», опитът на терористите е бил подкрепен от  екстремистки групировки, в разрез с режима за прекратяване на огъня.

 

По-рано терористите нападнаха циментовия завод северно от Думейр и взеха за заложници 340 негови работници. Близо 150 от тях успяха да избягат, но около 200 все още са в плен, съдбата им е неизвестна. Зложниците са блокирани в завода, но според други данни те са отведени в планински район, където се намира база на ИД.

 

Представител на сирийските кюрди потвърди за случаи на отравяне на цивилни и членове на кюрдските сили за народна самоотбрана с газ, след нападения от въоръжени групи в квартал Шейх Максуд в сирийския град Алепо. Според лекар от организацията Червен полумесец в Алепо, пострадалите войници имат всички признаци на отравяне с хлор — конвулсии, спазми, повръщане.. По-рано сирийски кюрди съобщиха за използването на газ срещу тях. Отговорност за нападението пое групировката «Джейш ал Ислам.»

Тагове: ; ; ; ;