Белият дом протестира срещу евентуалната доставка на руски изтребители Су-30 и системите за ПВО С-300 на Иран, но «забраната» на американския президент едва ли ще попречи на сделката между Русия и Техеран, пише вестник The Washington Times.

 

«Нима Вашингтон е решил да покаже зъбите си на Иран?», — недоумява журналистът от изданието Тод Ууд.

 

Той отбелязва, че Русия никога не е криела плановете си да започне бизнес с Иран, след като от Техеран свалят международните санкции. Става дума за доставката на многофункционалните изтребители Су-30СМ, който договор за закупуване ще бъде подписан през 2016 г., както и за системата за противовъздушна отбрана С-300. Според думите на ръководителя на «Ростех» Сергей Чемезов, доставката на С-300 ще започне през август или септември тази година.

 

«Впрочем, по някаква причина Барак Обама реши да прокара «червена линия» и да не позволи на Иран да закупи изтребителите Су-30. Държавният департамент заяви, че САЩ ще блокират в Съвета за сигурност към ООН всички опити за продажба на изтребителите», — добавя журналистът.

 

Заместник държавният секретар на САЩ Том Шенън по време на слушанията в сенатския комитет заяви, че Вашингтон «няма да се съгласи» с доставката на руско въоръжение за Техеран. От Държавния департамент считат, че каквато и да е оръжейна сделка с Иран трябва да има одобрението на членовете на Съвета за сигурност към ООН.

 

Белият дом също е недоволен от «проблемното поведение» на Иран, в частност около изпитанията на балистичните ракети, отбелязва журналистът.

 

«Съмнявам се, че каквато и да е американска активност в ООН ще попречи на Русия да спечели твърда чуждестранна валута. Вероятно тази «червена линия» на Обама ще повтори съдбата на предишните», — завършва Тод Ууд.

 

Предишната «червена линия» на Обама бе начертана по отношение на Сирия: американският президент заяви, че използването на химическо оръжие в тази страна ще се превърне в повод за началото на военна кампания на САЩ срещу сирийското правителство на Башар Асад.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;