Външното министерство на Турция наказа три български общини

Народният представител от Коалиция «БСП Лява България» Атанас Зафиров съобщи, че външното министерство на Турция е наказало три български общини, защото общинските им съвети са гласували декларации, осъждащи арменския геноцид.

 

Властите в Турция забранили на вилаетите Одрин и Къркларели  да работят с Хасково, Бургас и Свиленград по общи европейски проекти.

 

Народният представител от левицата е изпратил писмени въпроси към министрите на външните работи и на регионалното развитие Даниел Митов и Лиляна Павлова по темата.

 

„Съгрешилите“ български общини нямат шанс да получат европейско финансиране по програмата „Интеррег“ за трансгранично сътрудничество България — Турция. За периода 2014-2020 г. страната ни може да усвои около 15 млн. евро по съвместни проекти с южната ни съседка (цялата програма е за 29 млн. евро). От България в програмата са включени три области — Ямбол, Бургас и Хасково, а от турска страна — Одрин и Къркларели. Проекти по първият етап — за 11 млн. евро се приемаха до средата на март».

 

Според общински чиновници от Хасково, кметът на Одрин неофициално дал да се разбере, че е получил забрана от външното министерство на Турция за работа с българската община. Причината за забраната била следната:  миналата година местният парламент е дал име на градския парк „Арменци“, което решение на общинския съвет било свързано с годишнината от арменския геноцид.

 

Бургаският кмет Димитър Николов е получил писмо от областния управител на Одрин Нусрет Мироглу. В него валията на Одрин пише следното:

 

„Решението е обидно за нас и го осъждаме. Решението на Общинския съвет, взето спрямо подобна спорна от историческа гледна точка дата, сериозно накърнява добросъседските отношения между нашите страни и влияе отрицателно върху сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера».

 

След този отказ община Бургас няма партньор за кандидатстване по съвместни оперативни програми, по които избираема държава е Турция, това са „Интеррег“ и „Черноморски басейн“.

 

В Свиленград само неправителствени организации са желани за партньори на Турция.

 

Коментари:

Зареждане ...