The Times: ИД призовава бойците на борба за оцеляване

Претърпявайки най-сериозни поражения в Ирак и Сирия, Ислямска държава обяви екстренна мобилизация на силите, пише изданието, позовавайки се на източник от «халифата».

 

Според източника на изданието в Рака, всички бойци на ИД са изпратени към Дейр-ез-Зор, в източен Хомс, на север към Алепо и в ел-Хасаке.

 

«Бойният дух на ИД явно пада, хората говорят за «борба за оцеляване» в Сирия», — цитира изданието.

 

Аналогична информация постъпва от източници от Дейр-ез-Зор.

 

«Техният боен дух е разколебан, — цитира изданието думите на местен активист. — Военната мощ на ИД все още е голяма, но тези, които се борят срещу ИД, изведнъж станаха по-силни и по-ефективни».

 

Изданието припомня, че в сравнение със завоеванията от началото на миналата година ИД е изгубила над 40 % от териториите си в Ирак и 20 % в Сирия. Тази тенденция се засили през тази година, особено след обявяването на примирието.

 

Вчера войската на ИД в Ирак води боеве, опитвайки се да удържи град Хит. Според думите на командващия елитните контратерористични подразделения на иракската армия, джихадистите са водели масиран минометен обстрел на линията на фронта след началото на настъплението на правителствените сили.

 

В същото време сирийската армия освободи християнско-мюсюлманския град Ел-Карятейн в западна Сирия. На север в Сирия силите на опозицията с подкрепата на американската авиация и турската артилерия започнаха настъпление източно от Азаз, завземайки 17 села западно от Ефрат, в момента са на малко по-малко от три мили от Дабик — град, който има огромно значение за ИД.

 

Джихадистите считат, че в Дабик предстои голямата битка с армията на неверниците, възвестяваща апокалипсиса, пише изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...