САЩ призоваха да се въздържат от доставки на оръжие за сирийската опозиция

САЩ призоваха арабските страни да се въздържат от доставки на оръжие за сирийската опозиция, заяви пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

 

«Отчитайки настоящата ситуация, режимът на прекратяване на бойните действия, ние призоваваме всички страни да се въздържат от подобни действия», — отговори Тонър на въпрос, разубеждават ли САЩ своите партньори в региона от доставка на оръжие в Сирия, включително преносими зенитно-ракетни комплекси.

 

Сирийски самолет Су-22, изпълняващ контрол над въздушното пространство, бе свален в провинция Алепо, се съобщава в информационния бюлетин на Центъра за примирие между враждуващите сили на територията на Сирия, публикувано на сайта на Министерството на отбраната на Русия. Военен източник съобщи, че самолетът е свален с използването на система за ПВО.

 

На въпрос, могат ли такива системи да се окажат в ръцете на терористите, Тонър отговори, че на този етап не разполага с независимо потвърждение за свалянето на самолета и за наличието на подобно оръжие в сирийската опозиция.

 

«Не ми е понятно, как те са могли да получат такова оръжие», — каза представителят на Държавния департамент.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...