Румен Гечев от  Коалиция»БСП лява България», заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в предаването «Преди всички»:

По отношение концесията на летище София.

 

БСП е против удължаване на концесията, а правителството е замислило да даде летището на концесия за 99 години.

 

Това е изумителен подход на правителството. Какви са тези 99 години?! Това си е направо подарък. Направо ще кажа: имаме основание след всичките тези неща, които стават в момента по света и в България, няма друго обяснение от здравия разум, освен че някои иска да прибере по-голяма комисионна сега. Нямам друго обяснение, тъй като това противоречи на икономическата логика. Какъв договор ще сключват сега?! Каква концесия?! Как ще определят не след 99 години, а след 9 месеца каква трябва да бъде например концесионната такса и как трябва се променя тя. Аз не знам за друг такъв случай.

 

Има един принцип, който аз и колегите ми препоръчваме: вижте летищата в Европа за какъв срок са дадени. Ако и те са дадени за 99 години, вземам си думите назад. Но хайде да проверим, отнема 10 минути в интернет, и да видите, че пак сме уникални българите в този подход.

 

Международното право ограничава даването на активи под наем, в това число и земята — ако е повече от 99 години се подарява. Т.е. нека кажем така: ако правителството потвърди това решение, то е на тънката червена линия на подаряването на летището на бъдещия концесионер.

 

Вече гледам на намеренията на правителството с огромно внимание, защото такива добри намерения за огромни инвестиции и т.н. ние слушаме вече 25 години. И до сега от намеренията почти нищо не е станало. Да оставим хубавите намерения и да се върнем към действителността, подчертавам — какви са практиките за концесиониране на летищата в Европа, колко години са там, какво става в Германия, във Франция? Ако в Германия и Франция се дават за 15-20 години, а в България за 99 години, тогава има една институция, която се нарича Главна прокуратура, нека тя се поинтересува как вървят нещата там.

 

Що се отнася до въоръжена данъчна полиция, подкрепена от полицаи, оръжие и униформи  — за първи път я чувам тази идея. Не си представям как данъчен инспектор с автомат Калашников ще тича след данъчно задължени лица. Няма значение какво е оръжието, може и с картечници да обикалят, но това не е сериозно. Данъчните измами и други се хващат много лесно на един обикновен компютър с програма на Майкрософт, не отнема много време да се засекат сметките и да се види дали си плащат или не си плащат данъците. Ако някой не си плаща данъците, той просто трябва да бъде извикан на съответното място и си има процесуални действия. Не виждам защо трябва да са въоръжени.

 

Не знам защо не си задаваме още един въпрос: защо има и специални касетки в банките? Това също е практика навсякъде по света, но аз се питам — защо един човек няма да си вложи средствата официално, по сметките в една търговска банка, а ще наеме една касетка. И там ще крие пари, ценности и други. От кого ги крие? Ми, той щом ги крие, значи тук има нещо нередно в цялата тази работа. Тук не става дума за документи, които всеки си пази. Тук става дума за финансови средства.

 

За тези средства в касетките в банките също не се плаща никакъв данък.

 

Нямам представа колко са средствата в касетките в банките. Самите банки също твърдят, че нямат представа. Макар, че самите касетки периодично се разбиват и се крадат пари…

 

Но след като са си скрили парите по този начин, да ви кажа честно, не изпитвам особено съжаление. Защото след като са си скрили парите, здравата логика показва, че тук има нещо нередно. А щом има нередно, да си носят отговорностите.

 

Но аз питам: защо банковата ни система осигурява условия за криене на пари, за неплащане на данъци…По-голямата част от тези пари очевидно не са изкарани по законен начин. А ние сме осигурили система, при която тези пари да се крият по сейфовете и…, разбира се, че няма да плащат никакви данъци.

 

 

В България има приблизително 30 банки, всяка банка дава гаранции до 100 000 евро по европейска директива. Това са 200 000 лева. Е, умножете 30 банки по 200 000 лева — ще заплачете ли, ако някой над тая сума си загуби парите?

 

Финансовата политика ще се обсъжда в парламента по инициатива на БСП.

 

Искаме българските граждани да разберат, че бюджетната политика на правителството, за разлика на другите страни-членки на ЕС няма почти нищо общо с икономическото развитие. Това е една счетоводна сметка: «Дал Колю, взел Колю»...Ще видите и по въпроса, който зададохме последния петък към министъра на финансите. Сега в този петък ще има още една дискусия, ще видите, че такава връзка няма.

 

Т.е. българското правителство не използва бюджета така, както се използва от другите страни-членки на ЕС за стимулиране на икономически растеж, за публично-частни инвестиции.

 

Това правителство закри инвестиционния фонд, който създадохме при предното управление — 500 млн лева за изостаналите български общини, с намерение тази сума ежегодно да нараства. Те закриха 500 милиона публични средства, които са разпределят на пазарен принцип, а ЕС откри, обратното, плана Юнкер за 315 евро.

 

Т.е. сегашното управление прави обратното на това, което трябваше да бъде направено и което се прави в Европа.

 

Да не ви казвам числата, колко милиарда — 62-63 милиарда заделя развитата икономика на Германия бюджетни средства заделя Федералното правителство и провинциите, за да стимулират инвестициите, а нашето правителство е решило НУЛА.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;