Ирак рискува да не се върне към нормалния живот дори след освобождаването на Мосул от Ислямска държава — страната е заплашена от нова политическа криза, способна да зачеркне всички успехи в борбата срещу ислямистите, пише The Fiscal Times.

 

 

«Битката за освобождението на Мосул» започна преди около две седмици. Водещата роля от иракска страна в настъплението имат формираните главно от шиитски войници 15-та и 16-та дивизии, САЩ подкрепят операцията от въздуха, в боевете участват кюрдите и бойците-сунити. Ако резултатите от боевете на този етап не позволяват убедено да се заяви за успех или провал на операцията, то във вътрешния фронт се задава очевиден проблем — засилва се политическата криза в Багдад, отбелязва изданието.

 

От миналото лято хиляди иракчани протестират срещу ниското качество на социалното обслужване, обвинявайки за това корумпираното правителство, се казва в материала. Независимо от това че от 2006 до 2014 години Ирак продаде нефт за над 550 милиарда долара, страна е на ръба на банкрута. В страната и до днес няма армия, способна да защити народа от терористите, едва се изплащат заплатите и пенсиите, на много места няма чиста вода и електричество.

 

Инициатори на протестните акции бяха либерални и леви движения, но после лостовете на управление на народното недоволство бяха подхванати от шиитския проповедник Муктада ас-Садр, който открито се противопоставя на САЩ, добавя изданието.

 

Дълги години бойците ас-Садр воюваха срещу американците в Ирак, сега те воюват срещу ИД. Независимо то това, че контролираните от ас-Садр политици влизаха във всяко правителство от 2005 г., сега проповедникът иска ново правителство, което да замени «корумпираното».

 

Миналата седмица премиерът на страната Хайдер ал-Абади огласи списък с 16 имена, претендиращи за министерски портфейли в новия кабинет, но и кюрдите, и сунитите, и дори съпартийците на настоящия премиер (а зад него стои лидерът на партията, бившият премиер на Ирак ал-Малики) се съмняват, че списъкът ще бъде одобрен. Тук може вече да заиграе Муктада ас-Садр, отприщвайки поредната вълна от протести.

 

«И Садр, и ал-Малики набират сила — и двамата имат мощни бойни отряди, както и влияние в редовете на армията и полицията на Ирак. Садр заплаши да се откаже от подкрепата на ал-Абади, ако не бъде одобрен новият кабинет. Ако неговото правителство падне, Ирак ще се разцепи на групата на Садр и на групата на ал-Малики», — отбелязва изданието и предлага три сценария за развитието на потенциалната политическа криза.

 

Първи — сценарият на Ислямската революция, аналогична на тази, която се състоя в Иран през 1979 г. Ако новото правителство не бъде одобрено от парламента, в страната ще възникне политически колапс и властта ще бъде завзета от радикалния шиитски проповедник. Това може да се случи само, ако иракската армия не възпрепятства проникването на бойците на Садр в «зелената зона» на Багдад, където се намират чуждестранни и правителствени обекти.

 

Твърди се, че ас-Садр има голямо влияние върху въоръжените сили. Например, командир от иракската армия в Багдад позволи на протестиращите да се приближат до «зелената зона», за което бе разстрелян. Освен това, медите забелязаха как командир от охраната в същата тази «зелена зона» целува ръцете на ас-Садр.

 

В този случай посолството на САЩ в Ирак ще бъде закрито и за Америка ще си тръгнат над пет хиляди американски държавни служители.

 

Втори сценарий — гражданска война от типа на Йемен. Армиите на двамата лидери могат да се сблъскат. Ако шиитите започнат битка в Багдад с иракската армия, то на авансцената може да излезе Ислямска държава — ислямистите не само ще възстановят изгубените си в Мосул позиции, но и ще започнат настъпление към столицата.

 

Трети вариант — нестабилен статус-кво. Правителството на ал-Абади ще бъде одобрено от парламента, но ситуацията в Ирак няма да се промени в дългосрочна перспектива. В този случай силите на сигурността на страната ще прехвърлят вниманието си от ИД към бойците на ас-Садр, което ще позволи на ИД да пристъпи към настъпление.

 

Най-вероятният от всички сценарии е установяването на шиитско равновесие, се отбелязва в статията.

 

Религиозната революция по примера на Иран може да доведе до широкомащабна война между Садр и ал-Малики, което е изгодно за радикалните ислямисти от ИД. При такава ситуация загуби ще понесе и Вашингтон.

 

«При такова развитие на събитията САЩ ще трябва да свият както военното, така и гражданското присъствие в Ирак за дълги години. Това е неприемливо за Вашингтон, който изгуби в иракската кампания около 5 000 войници и изхарчи 6 трилиона долара», — завършва изданието.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;