Премиерът на Белгия Шарл Мишел разкритикува процедурата по екстрадицията от Турция на един от терористите, самовзривил се на летището в Брюксел.

 

«Много е изненадващо да наблюдава човек отстрани такава държава, като Турция, и нейния президент, как на човек, който представлява опасност, му е било позволено да се качи в самолет, отлитащ за Холандия, без турските полицаи да изпратят предварителна информация, че този човек смята да пристигне тук», — каза премиерът в интервю за CNN.

 

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че един от терористите на име Ибрахим ел-Бакрауи, извършил терористичния атентат в Брюксел, е бил задържан от турските власти на границата със Сирия през юни миналата година и депортиран в Белгия. Според Ердоган, европейските власти са го пуснали, независимо от предупрежденията на Анкара за неговите «връзки с чужди терористи».

 

Министърът на правосъдието на Белгия Кун Хенс съобщи на свой ред, че Турция е екстрадирала радикала в Холандия, но не е постъпила информация за съпричастността му към тероризма.

 

По-късно Хенс заяви, че данните за ел-Бакрауи са постъпили в Белгия, но са били предадени «по-бавно, отколкото можело да се очаква при подобни обстоятелства».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;