Москва внесе в Съвета за сигурност към ООН проект-изявление за пресата с призив да се обезпечи максимално представителен характер на междусирийския диалог на предстоящия рунд преговори в Женева, но проектът бе блокиран от западните членове на Съвета за сигурност, съобщи официалният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

 

Дипломатът изрази безпокойството си по повод това, че сирийските кюрди не са били поканени на преговорите в Женева. Според него, това противоречи на всички революции на Съвета за сигурност към ООН.

 

«Ние бяхме удивени, когато този проект бе блокиран от някои западни държави. Своята деструктивна лепта внесе също и украинската делегация»,  — се казва в коментарите на руския постоянен представител.

 

Чуркин изрази надоумението си от тази позиция.

 

«Колко често обичат да повтарят нашите западни партньори, че резолюциите на Съвета за сигурност трябва да се изпълняват в пълния им обем. Златни думи, но те трябва да се следват при всички обстоятелства, а не избирателно», — отбеляза руският постоянен представител.

 

Дипломатът отбеляза, че пълното представителство на сирийското общество е особено важно за преговорите, защото на предстоящите консултации «ще се обсъждат, както се очаква, въпроси за устройството на държавната политическа система на Сирия».

 

По-късно гласуването на Съвета за сигурност към ООН бе коментирано и от официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова. Тя нарече позицията на Запада неконструктивна.

 

 

«Очевидно е , че това бе направено в угода, а вероятно и под натиск на редица регионални играчи», — отбеляза Захарова.

 

Междусирийските преговори се подновиха в Женева на 14 март. Консултациите продължиха две седмици без участието на кюрдите.

 

Преки преговори между делегациите на правителството и опозицията (групите «Москва-Кайро», групата на Eр-Рияд и вътрешната сирийска опозиция, формирана в базата Хмеймим) нямаше.

 

Както потвърдиха от ООН, следващият рунд преговори ще започне на 11 април.

 

В навечерието Москва бе посетена от специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Европейският дипломат има намерение да посети също и Техеран, както Дамаск и Ер-Рияд.

 

От 27 февруари в Сирия действа режим на прекратяване на огъня. Примирието не обхваща Ислямска държава и Джебхат ан-Нусра, както и други формирования, признати от Съвета за сигурност към ООН за терористични.

 

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 г., в резултат на който, според данни на ООН, са загинали над 220 хиляди човека. Правителствените войски водят боеве срещу бандитски части, принадлежащи на различни въоръжение формирования.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;