Порталът  WikiLeaks, на който се публикуват най-гръмките международни разобличения, съобщи в микроблога си в Twitter, че скандалът, който се разгоря около публикациите на документи на панамската юридическа компания  Mossack Fonseca( Мосак Фонсека) с  данни за незаконни офшори, е бил организиран от американския Център по изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) при спонсорското участие на Агенцията по международно развитие на САЩ(USAID), а също и «Фонд Сорос».

 

 

15

 

 

 

«#PanamaPapers е атака организирана от  OCCRP, спонсорина от американския милиардер Джордж Сорос нацелена срещу Русия и влиянието на  руския президент Владимир Путин, като световен лидер.

 

Разобличителите от «Уикилийкс разкриват, че финансирането на панамския скандал се е провеждала директно от правителството на САЩ, и този факт няма как да не се отрази на репутацията на Белия Дом

 

 

» Американския център OCCRP може и добре да работи, но фактът, че правителството на САЩ директно е финансирало атаката срещу Владимир Путин в скандала#PanamaPapers, сериозно ще се отрази на репутацията му»- се казва в едно от съобщенията на «Уикилийкс» в  в Twitter.

 

 

 

Отбелязваме, че , OCCRP, както се посочва в сайта на организацията, се явява официално наименование на Асоциацията за развитие на журналистиката (the Journalism Development Network), регистрирана в американския щат Мериленд.

 

Проектът OCCRP получава и продължава да получава подкрепа под формата на грантове от Фонда за демокрация на ООН, Агенция за Международно развитие САЩ (USAID), Институт » Отворено общество» (the Open Society Foundations).

 

 

Агенцията по международно развитие на САЩ (USAID) — е централен орган на държавно управление на Съединените американски щати в областта за оказване на помощ зад граница. Администраторът и заместникът на агенцията се назначават от президента със съгласието на Сената. Администрацията на агенцията кооординира дейността си с указанията на държавния секретар на САЩ.

 

 

 

 

16

 

 

Панамските документи

 

 

 

Партньорът на фирма Mossack Fonseca адвокат Рамон Фонсека, обвини авторите на публикациите на панамските документи в подправяне на фактите и фалшификация. Авторите на псевдоразследването за офшорките са представили неверни интерпретации ма документи, които са откраднали по време на хакерска атака.

 

» Те ( електронните писма) просто са извадени от контекста и са слепени в такъв формат, с търсен ефект»- заяви Рамон Фонсека, добавяйки че документите не са били предоставени на средствата за масова информация, а са били откраднати с хакерска атака, за което вече адвокатът е направил съответното заявление в панамската прокуратура.

 

Свтовният скандал  се разрази след публикация на документи, касаещи юридическата фирма  Mossack Fonseca.

Както твърди изданието  Sueddeutsche Zeitung, те свиделстват за причастността на редица световни лидери и представители на близкото им обкръжение към офшорни финансови схеми.

 

14

 

 

 

Разбира се, добър мощен опит, но..по-добре САЩ да бяха вложили такива баснословни пари и усилия в разрешаването на важни световни проблеми, като тероризма, насилието, глада..но САЩ преследват съсвем други цели, и ревнуват жестоко от растящото влияние на Русия и руския президент Владимир Путин, за това подобен скандал не учудва със стилистиката си.

Автентичността на така наречените панамски документи , официално не е потвърдена, и дори самата компания Mossack Fonseca

заяви, че не би могла да гарантира тяхната истиност, наричайки действията на западните журналисти престъпни.

 

Интерес буди факта, че журналистите публикуваха около 11,5 милиона документи, които разкриват връзките на световни звезди и водещи политици в сенчести операции по легализацията на крупни средства в Панама. Сред стотиците имена косвено фигурира президента на Русия Владимир Путин, но в представените документи името му не се споменава.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;