Днес, 6 април 2016 година в Холандия се провежда втория в историята на кралството референдум. Първия се състоя през 2005 година и се превърна в абсолюте триумф за евроскептиците. Тогава 62 % от избирателите казаха твърдо «НЕ» на конституцията на Евросъюза.

 

 

13

 

 

Сега холандските евроскептици не скриват желанието си да повторят успеха. Този път обаче референдумът е предизвикателство не само за кралството, но и за целия Европейски Съюз.

Още утре, в четвъртък, парламента на Холандия ще започне обсъждането на предварителните резултати от редферендума днес. Както и да приключи днешното гласуване, ще последват сериозни последствия както за Холандия и Украйна, така и за цяла Европа, но самия факт на провеждането на референдума, е вече значителна победа за евроскептиците.

Това носи и значителен тласък за настроенията и повдигането на дискусии относно разпадането на ЕС  и инициирането на още такива референдуми в други европейски страни.

Припомняме, че Великобритания е една от първите страни, заявила желанието си да напусне Европейския Съюз и планираща референдум по този повод.

 

 

Българска редакция  News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;