Румен Гечев от  Коалиция»БСП лява България», заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в предаването «Преди всички»:

 

Румен Гечев: Въпрос номер едно е, защо съществуват офшорните зони. Исторически те съществуват от средните векове. От по-ново време в годините на Първата световна война, започвайки от Швейцария, разпространявайки се в десетки страни по света, те съществуват, за да могат престъпници, политици и други гешефтари да си крият парите в законово създадени райски кътчета по света.

 

Т.е., ние, така наречените обикновени хора, да си плащаме данъците, а тарикатите да си препират парите, законово изнесени, за да не плащат данъци. Така че, първият въпрос е: защо трябва да съществуват тези офшорни зони.

 

Според повечето колеги, това е законна форма, за да не се плащат данъци.

 

Следователно, ако светът е честен, да бъдат така добри политиците от Европейския съюз, САЩ и ООН просто да ги забранят.

 

Болшинството от колегите ми, не съм чул някой да е против, обсъждали сме и в бюджетна комисия, там е протоколирано много отдавна — от преди години, когато са обсъждани закони, свързани с офшорките и инвестиции в България, че това не е добра идея за криене на данъци. И различните политици — имаме международни съдилища, ЕС.. — да бъдат така добри, да излезнат пред народите си и да кажат: защо ги държат тези зони.

 

Защо толерират криенето на плащането на данъци?

 

Аз съм «за» да се разкриват такива информации, защото те са стъпка в правилна посока, за да се разгради цялата тази система. Но като средно интелигентни хора, които четем, слушаме — няма никакво съмнение, че информацията е подхвърлена, тъй като в имената от тези списъци липсват политически лидери от Запад, което е много странно. Трябва да допуснем, че политическите лидери на Изток са по-склонни към престъпление, отколкото на Запад, което не е така, тъй като вашите колеги от западните медии са публикували стотици, да не кажи хиляди публикации, в които са описани небезизвестни, нелицеприятни финансови действия на западни политици. Изглежда ми странно, ако е вярно това, което се твърди, че някакви кръгове около Путин са влагали пари в Панама — това е все едно някой от американските президенти да си крият парите в Казахстан. Това противоречи на здравия разум. Но нека да се повеселим и да послушаме.

 

Трябва да ви разочаровам, че вече ние нищо не можем да направим, защото бяха правени опити да се подобри информационното осигуряване около офшорките в България миналата година, но ЕС с директиви се опита да ни дърпа ухото. Директивите в ЕС са: «Не пипайте офшорките, те са много хубави, осигурете свобода на инвестициите». Аз не заклеймявам всички офшорки, тъй като пак казвам — това е законово създадена система, в която много хора напълно законно си прехвърлят средствата в тези зони. След това тези средства се връщат обратно в страните, в това число и в България.

 

Ако питате мене, още в самото начало на приватизацията в България трябваше да бъде забранено да се инвестира от офшорни зони, тъй като рискът за България е много голям. Оказа се, че сега не знаем кой е собственик на българската икономика, защото по-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезнали от офшорни сметки. Ние, българите, не знаем кой е собственик. Гледам, че в медиите се обсъжда «Булгартабак», другите големи предприятия…Всичко това противоречи на здравия разум.

 

Няма как да знам дали в приватизираните предприятия всичко се изпълнява така, както е записано в документите за приватизация. Трябва да се обърнете към Следприватизационен контрол, който, мога да ви кажа, че от систематичния анализ на работата, че нещата са трагични в България — масово не се изпълняват приватизационните договори. Това е публична тайна. Обещани инвестиции не се правят. Работниците отдавна са уволнени. Сменен е предметът на дейност … — това е голяма вина на българските институции, които 25 години позволиха в България активите на българските граждани да бъдат заграбени от шепа хора. Както и друг път съм казвал, следващите поколения, нашите деца и внуци сега ще слугуват на шепа разбойници.

 

Когато става дума за престъпления, те са винаги индивидуални. Тука няма партии. Вероятно ще има от всякакви цветове, но всеки носи отговорност за действията си. В програмата на нито една партия няма такива разбойнически намерения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;