Ръководителят на полското външно министерство се оправда, че президентът на страната Анджей Дуда не е могъл да се срещне очи в очи с американския си колега Барак Обама. Витолд Ващиковский заяви, че Полша не е успяла да се избави от «робската психика» по отношение на САЩ. В същото време опозицията твърди, че заради самодоволната политика на Варшава Вашингтон е занижил контактите си със страната, пише Politico.

 

В статията се отбелязва, че, коментирайки ситуацията, лидерът на външнополитическото министерство е използвал фразата, която е еднакво оскърбителна и за полското, и за англоезичното население. Ващиковский каза, че Полша се е приближила към  murzyńskości (което в превод на български максимално се доближава до израза «робска психика», бел.ред.).

 

Опозиционните политици в Полша отбелязват повишаване на напрежението в отношенията между Варшава и Вашингтон, което поставя под съмнение надеждите за натрупване на военно присъствие на НАТО в Централна Европа.

 

«Превръщаме се в държава от третия свят по отношение на НАТО и ЕС. Вече виждаме какво се случва с нас в международните отношения, включително в отношенията с нашия най-важен партньор — САЩ», — предупреждава Ришард Петру, лидер на Съвременната опозиционна партия.

 

В същото време премиерът на Полша Беата Шидло каза, че терминът, който е употребил лидерът на външното министерство, е бил измислен от предишния министър Родислав Сикорски, и не е удачен, още повече в дипломатически контекст.

 

Отношенията на полското ръководство със САЩ преживяват криза след като на власт във Варшава дойде дясната партия «Право и справедливост». САЩ критикуват Полша за натиска над Конституционния съд и медиите. Полша разчита да се добере до постоянно присъствие на военен контингент на НАТО на територията на страната.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;