ВВС публикува видео, което не е излъчвано никога до момента. Записът е направен през 1981 г. На него «един от най-скандално известните» британски шпиони Ким Филби, разказва на сътрудниците на Щази, Министерството на националната сигурност на ГДР, за работата си за КГБ.

 

Както се отбелязва в статията, благодарение на това видео за първи път зрителите могат да чуят как двойният агент описва своя шпионски живот от момента на вербуването му от съветското разузнаване до момента на бягството му в СССР. Той разказва как се е издигнал в кариерата в МI6 и така е успявал години наред да работи за КГБ, изнасяйки за съветската разузнавателна централа всички тайни на британското разузнаване. Говорейки пред сътрудниците на Щази, Филби се хвали, че е работил » 30 години в лагера на врага», пише ВВС.

 

Според Филби, той е вербуван още преди началото на работата му в британските спецслужби, когато не е имал нито реална работа, нито каквито и да било перспективи.

 

«Това беше дългосрочен проект. Не се очакваха никакви непосредствени резултати, не беше възможно да се очакват такива», — отбелязва Филби.

 

Но по-късно той се явил на събеседване и бил приет «в светая светих на британската държава»- в Секретната разузнавателна служба на Великобритания (по-известна като MI6).

 

Според ВВС, една от най-впечатляващите части от видеото е тази, в която той разказва, доколко лесно му е било да краде секретите на британското разузнаване.

 

Ким Филби споделя, че той просто се сприятелил с един сътрудник от архива и 2-3 пъти в седмицата пиел заедно с него в някакъв бар. Благодарение на това той получил достъп до файлове, които нямали никакво отношение към собствената му работа.

 

«Ако Mi6 беше нормално дисциплинирана организация, такова нещо щеше да е практически невъзможно. Но там в действителност нямаше никаква дисциплина», — подчертава Филби.

 

Според него, той изнасял секретни документи от сградата на Mi6 в своя дипломатически куфар, предавал ги на «съветския агент», после  книжата се снимали и се връщали обратно на Филби, който ги връщал на мястото им.

 

«Правех това постоянно, година след година», — отбелязва разузнавачът.

 

Когато го изпратили във Вашингтон да отговаря за взаимодействието между Mi6 с ЦРУ и ФБР, той разкрил операция за тайно изпращане на хиляди албанци назад в родината им, за да бъде извършен държавен преврат на комунистическия режим там.

 

Според Филби, ако той не бил прекъснал тази операция, то тя щяла да бъде извършена успешно и ЦРУ и Mi6 щели да се опитат след това да направят същото в България.

 

Но се намесил СССР и българските тайни служби и всичко приключило в зародиш.

 

ВВС припомня, че Ким Филби умира в Москва през 1988 година точно преди «краха на комунистическия идеал», на който той служил през целия си живот.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;