Хиляди германци бяха разконспирирани пред обществеността, че притежават  офшорни фирми в Панама, информацията бе разпространена от «Зюддойче цайтунг».

 

Открояват се имената на аристократи, милионери, шоузвезди, футболни босове, няма големи банки в списъка.

Основателят на кантората, станала причина за изтичането на данни, е германецът Юрген Мосак. Друга част от германските клиенти на кантората са препратени от банки в Швейцария и Лихтенщайн, това доказва, според експерти, че е направен опит да не се плащат данъци.

 

Официалните финансови учреждения в Германия започнаха разследване на получените данни, ще засичат кои фирми са укрили в офшорните зони пари от данъци.

 

Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви, че иска създаването на регистър на офшорните компании, в който всеки гражданин на страната, който има желание да вложи парите си в офшорна зона, да бъде регистриран с истинското си име и адрес. Това ще помогне в процеса на неприкриване при плащането на данъци за държава, добави той.

 

В същото време германското издание «Зюддойче цайтунг» сподели за процеса на изтичане на дънните. С редакцията се е свързал анонимен американец, който предоставил достъп до милиони досиета на кантората на Юрген Мосак.  Не е оповестил причини да предоставяне на данните. Журналистите от изданието се свързали с колеги от цял свят, засекли и проверили данните. Открили доказателства, че не са фалшифицирани и публикували ги публикували.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;